Koronavírus: ezekkel az intézkedésekkel segítették a magyar élelmiszeripart

Koronavírus: ezekkel az intézkedésekkel segítették a magyar élelmiszeripart

agrarszektor.hu
A járvány okozta értékesítési nehézségek idején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem maradt tétlen és több vonalon is próbálta segíteni a termelőket, élelmiszer-előállítókat. Az egyik ilyen volt a piaci lehetőségek bővítése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Noha a pandémia idején a piacok nyitva tarthattak, mégis számos településen a bezárás mellett döntöttek. Ez annál is nagyobb problémát jelentett, mivel a HoReCa-szektor, azaz a szállodák, éttermek, kávézók, illetve az oktatási intézmények bezárása, a rendezvények elmaradása már eleve komoly piacvesztést jelentett az élelmiszer-termelők és -előállítók számára, és ezzel fokozódott az értékesítési lehetőségeik elvesztése, olvasható a NAK oldalán.

A járvány idején a kamara által nyújtott segítség egyik formája a NAK online Piactér kialakítása volt, amelynek célja, hogy közvetlenül összekapcsolja az élelmiszer-előállítókat, -termelőket a kereskedelmi/felvásárlói oldallal. Az április 20-ai indulás óta az online térbe május közepéig 172 élelmiszer-előállító jelentkezett, így különböző szűrési feltételek szerint több mint 1100 termék közül válogathat a felületre kereskedőként regisztrált, jelenleg 54 kereskedő/felvásárló. Az előállítók és a kereskedők is csak regisztrációt követően tudnak a felületen megjelenni, és a kapcsolatot a kereskedői oldal kezdeményezheti, amennyiben az adott előállító által meghirdetett termék iránt érdeklődik. A termékek majdnem harmada alapvető élelmiszer, ezen belül a lekvárok, a reformtermékek vannak nagyobb számban, de az italok, alkoholok, illetve a tejtermékek száma is meghatározó. Kereskedői oldalról a legnagyobbak szinte mindegyike regisztrált a felületen, így az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a SPAR és a Tesco is jelen van.

A segítség másik formája a NAK-nál több éve működő, a fogyasztói oldal számára is elérhető piackereső felület. A NAK megyei kollégái által heti rendszerességgel aktualizált adatbázis alapján működő kereső naprakész tájékoztatást nyújt - többek között - a nyitva tartó piacokról. A piacok nyilvántartása ugyan nem a kamarához tartozik, ugyanakkor az online keresőfelületen meglévő adatok szerint jelenleg 699 piac üzemel az országban, ezek közül 423 a hagyományos és 276 a termelői piac. Egy tájékoztató összeállításával a kamara hetek óta folyamatosan kérte a piacokat üzemeltető önkormányzatokat, vállalkozásokat, hogy ne zárják be piacaikat, illetve amely helyhatóság megtette, az nyissa ki újra. Azok ugyanis a szabályok betartásával az áruházaknál is biztonságosabbak, illetve a helyi termelők, vállalkozások fennmaradását is segítik. A kamara ezért kérte az önkormányzatokat, piacüzemeltetőket a korlátozások, be zárások feloldására, arra, hogy segítsék a településük, térségük termelőit, élelmiszer-előállítóit, virágkertészeit!

A piacnyitásokhoz kapcsolódó tájékoztatás és a piacüzemeltetők megkeresése meghozta gyümölcsét, hiszen míg a pandémia elején az ország piacainak több mint 66%-a volt zárva, május végére a hagyományos piacok 90%-a, a helyi termelői piacoknak pedig a 75%-a tartott nyitva. Tolna és Békés megyében például szinte az összes piac kinyitott, de például Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a nyitva tartó piacok aránya még mindig alacsonyabb a zárva tartókénál. A piacok nyitvatartásáról az érdeklődők a NAK honlapján tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?