2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Élelmiszer

Koronavírus: így tartsuk tisztán a konyhát a járvány idején

Az élelmiszerkezelés higiéniájának fokozása csökkenti a koronavírus fertőződés kockázatát is, és sok tekintetben megkönnyíti életünket. Ezt szem előtt tartva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a TÉT Platform kiadványt állított össze, „Konyhai higiéniai és élelmiszer biztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején” címmel, mely segíti a vásárlókat a biztonságos konyhai higiéniai és élelmiszer biztonsági folyamatok kialakításában és betartásában.
 
 

A konyhának kiemelkedő szerepe van otthonunkban. Legyen szó főzésről, étkezésről vagy egy kis lazításról, a konyha a családi élet központi színtere. Érdemes tehát kiemelt figyelmet szentelni a tisztán tartására. Itt az emberek élelmiszereket dolgoznak fel. Akár járvány van, akár átlagos mindennapok, elengedhetetlen a konyha megfelelő takarítása, főleg akkor, ha többen is használják azt, mondta dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

A „Konyhai higiéniai és élelmiszer biztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején” címet viselő kiadvány a bevásárlás megtervezésétől kezdve, a csomagolt és csomagolás nélküli élelmiszerek, a zöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek megvásárlásán, szállításán, tárolásán, előkészítésén és elkészítésén keresztül, a maradékok tárolásáig és újra felhasználásáig számos jó tanácsot kínál. Ugyanakkor szót ejt a mosogatás, a hulladéktárolás, a konyhai kisgépek higiéniája és általában a konyha, mint élettér fokozott tisztántartásának fontosságáról is, olvasható a Nébih oldalán.

A táplálkozással kapcsolatos tévhitek ilyenkor különösen károsak lehetnek, ezért csatlakozott a kiadvány szerkesztéséhez a TÉT Platform. Antal Emese dietetikus, szociológus szerint az átgondolt, tudatos táplálkozás és az élelmiszerek megfelelő ismerete társadalmi szinten is hasznos. Ha az emberek pánikreakció és felhalmozás helyett a szakértők tanácsai alapján tájékozódnak, és kreatívan, a rendelkezésünkre álló élelmiszereket változatosan felhasználva állítják össze étrendjüket, akkor nemcsak egészségesek maradhatnak, hanem a veszélyhelyzet élelmiszeripari és -kereskedelmi hatását is csökkenthetik, fogalmazott a TÉT Platform szakmai vezetője.

A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, Prof. dr. Rurik Imre szerint a mostani veszélyhelyzet idején is sokaknak segíthet a fontos és gyakorlatias konyhai tanácsokat összegző kiadvány. A táplálkozás alapvető élettani folyamat, amely nagyfokban befolyásolhatja az emberek egészségi állapotát. A mostani járványhelyzetben a szervezet védekezőképességének fenntartásában felértékelődik a változatos táplálkozás, a megfelelő konyhai higiénia, elkerülendő az ételfertőzés miatti megbetegedést, vagy kórházba kerülést, mondja a neves szakmai társaság vezetője.

A Nébih bízik benne, hogy a "Konyhai higiéniai és élelmiszerbiztonsági útmutató járvány idején" című kisokosukban fellelhető témák hasznos és megfontolandó gyakorlati tippeket adnak nemcsak a konyha terén kezdők számára, hanem a már rutinosabb háziasszonyok is találhatnak olyan új ismereteket, amelyeket a mindennapok során is hasznosíthatnak. A kiadvány letölthető a Nébih weboldaláról, az Ételt csak okosan! kampány weboldaláról, illetve a Nébihmondja honlapjáról.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu