2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Krónikus munkaerőhiány: kiterjesztenék a járulékkedvezményt

Az élelmiszeriparra is ki kellene terjeszteni a munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett foglakoztatói járulékkedvezményt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. Az országos munkaerőhiány egyik megoldása lehet, ha a vállalkozások munkabért terhelő járulékfizetési kötelezettsége csökken.
 
 

A NAK a gazdasági tárcának néhány hónapja javaslatot tett arra, hogy a járulékfizetési kedvezményt terjesszék ki a főtevékenységként mezőgazdasági termelésből származó hazai alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari vállalkozások fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalóira – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A mezőgazdasági termelők mellett ugyanis az élelmiszeripari vállalkozások is szakember- és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A járulékfizetési kedvezmény segítene a munkaerő megtartásban, az elvándorlás mérséklésében és növelné az élelmiszeripar versenyképességét – vélte az elnök. A járulékkedvezmény mértékéről pedig azt mondta: minden megoldásra nyitottak, ami forintban mérhető engedményt jelent a kamarai tagok számára.

Az ősztől megjelenhetnek az újabb uniós pályázati források, amelyekre nagy szüksége van az élelmiszeriparnak. A Vidékfejlesztési Programban és GINOP-ban együtt az élelmiszeriparra elkülönített 300 milliárd forinttal enyhülhet az ágazatra nehezedő nyomás.

A jelenleg elérhető támogatási formák munkahelyteremtési és -megtartási kötelezettséget írnak elő. Ezért a NAK felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszeripar egy speciális ágazat, ahol a korszerűsítés, beruházás hatására a hatékonyság megnövekszik, viszont az élőmunka iránti igény csökken. A kamara szerint az élelmiszeripart a többi iparágtól elkülönülten kell kezelni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!