2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Krumpliban nagyon rosszak vagyunk: Magyarország az uniós lista végén

Magyarország csak a 17. helyen áll azon a listán, amelyen az Európai Unió legnagyobb burgonyatermelő országai szerepelnek. Az unió országai együttesen 53 millió tonnát takarítottak be 2015-ben, amelyből Magyarország részesedése mindössze 452 ezer tonna volt, ami a teljes mennyiség kevesebb mint egy százalékának felelt meg.
 
 

2015-ben összesen 53 millió tonna burgonyát takarítottak be az Európai Unióban, ami a 2000-es adatokhoz képest 36 százalékos csökkenést jelent - derül ki az Eurostat adataiból. A legtöbb krumplit Németországban termelték, a teljes mennyiség 19,5 százalékát, 10,37 millió tonnát. Őket követte Franciaország 13,4 százalékos részesedéssel, Hollandia 12,5 százalékkal, és Lengyelország 11,6 százalékkal. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Európai Unióban összesen 1,6 millió hektáron termesztettek burgonyát 2015-ben, a teljes terület 50 százaléka pedig Lengyelországban, Németországban és Franciaországban volt. 1,9, millió gazdaság termelt kukoricát négy évvel ezelőtt, az átlagos burgonyatermő terület pedig gazdaságonként 0,8 hektár volt. 

A 28 országot tartalmazó listán Magyarország csak a 17. helyen áll Portugália után, és Litvánia előtt. 2015-ben Magyarországon mindössze 452 ezer tonna burgonyát takarítottak be, ami az unió teljes mennyiségének 0,9 százalékának felelt meg. Ez azt jelenti, hogy épphogy az átlag felett volt az ország krumplitermelése akkoriban. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu