Külföldiek az élelmiszerek a minisztérium büféiben

agrarszektor.hu
Nagyon féltik saját piacaikat a cseh gazdák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Cseh élelmiszereket követelnek az állam által fenntartott intézményekbe a cseh gazdák. Csehországban egyre élesebb küzdelem látszik kibontakozni, hiszen nemrégiben a lengyel termelők tették szóvá, hogy a kormányba bekerült Andrej Babis, élelmiszerpiacon is érdekelt multimilliárdos ki akar szorítani őket a cseh piacról. A magyar gazdáknak sem jönne jól, ha a Csehországból "elűzött" külföldi termékek az itteni piacon jelennének meg.

Szervezetük nyílt levélben fordult Marian Jurecka mezőgazdasági miniszterhez, segítségét kérve törekvésük megvalósításához - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) az MTI szerint

A minisztérium büféiben is külföldiek az élelmiszerek

A cseh gazdák felhívták a miniszter figyelmét arra, hogy például a minisztériumok étkezdéiben, illetve büféiben, valamint az állami finanszírozású színházakban és kórházakban is többségében külföldi eredetű élelmiszereket használnak. A gazdák szerint a cseh élelmiszerek biztonságosabbak, egészségesebbek, és jobb ízűek a külföldről behozott termékeknél. "Fogyasztásuk terén a cseh állami intézményeknek példát kellene mutatniuk" - áll a levélben.

A mezőgazdasági tárca szerint azonban a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. "Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek bizonyítanák, hogy a cseh élelmiszertermékek valóban egészségesebbek a külföldieknél" - mutatott rá válaszában a miniszter.

Az árakat is nézik a cseh pályázatokon

Leszögezte: a minisztériumok és az állam által finanszírozott intézmények élelmiszerellátását törvényes alapon, pályázat útján oldják meg az illetékesek. Ebben több tényezőnek, egyebek között az árnak is nagy szerepe van. A miniszter szerint arról sincs kimutatás, hogy az érintett intézményekben milyen eredetű élelmiszereket árulnak.

"A minisztériumi étkezdékkel kapcsolatban inkább azok általános színvonalát, semmint az élelmiszerek eredetét bírálják" - jelentette ki Jurecka. Ugyanakkor jelezte: kész arra, hogy a találkozzon a cseh gazdák képviselőivel és elbeszélgessen velük a témáról.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?