2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Élelmiszer

Látvány-pálinkafőzde épült Sióagárd-Leányváron

Egy látogatófolyosón sétálva a pálinkafőzés minden momentumát végignézhetik a vendégek a Savanya család új, uniós támogatással épült pálinkafőzdéjében a Tolna megyei Sióagárdhoz tartozó pincefaluban, Leányváron – tájékoztatta Savanya Csaba kereskedelmi igazgató csütörtökön az MTI-t.
 
 

A 430 négyzetméteres, kétszintes épület gerincében futó látogatói folyosó négy termen vezet végig. Az elsőben a gyümölcsfeldolgozást, a másodikban az erjesztést, a harmadikban a lepárlást, a negyedikben az érlelést ismerhetik meg a látogatók - mondta Savanya Csaba. Az épületben egy 40-50 személyes kóstolóterem és mintabolt is helyet kapott.

Az új Savanya-Pálinkaház a vidékfejlesztést támogató pályázat segítségével, 150 millió forintból épült meg. A zöldmezős beruházással létrehozott 430 négyzetméter alapterületű, kétszintes látvány-pálinkaházban az ország egyik legmodernebb főzőberendezését építették meg. A gépsort Németországban gyártották. A magas tornyos főzőberendezésen egy ütemben készül a pálinka, így az illatok, zamatok intenzívebben megmaradnak – vázolta a tulajdonos.

Az 1986-ban létrehozott családi vállalkozás eleinte csak bérfőzéssel foglalkozott, a kereskedelmi főzés 2005-ben indult. A termelt mennyiség folyamatosan nő, 2012-ben várhatóan hatvanezer palack körül alakul. Az új gépsor viszont akár évi kétszázezer palack pálinka előállítására is alkalmas. A pálinkaházat működtető cég nettó értékesítési árbevétele 2010-ben 28 millió forint, 2011-ben 52 millió forint volt. A cég tizenötféle gyümölcsből háromféle pálinkasorozatot készít. Van 38 fokos ágyas, 44 fokos prémium és 50 fokos hagyományos. A mostani fejlesztés nemcsak a termékelőállítást szolgálja, hanem a turizmus fellendítését is – hangsúlyozta Savanya Csaba.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu