2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Élelmiszer

Lázadnak az uniós szintű kizsákmányolás miatt

Miközben az EU agrár-élelmiszeripari exportja tavaly is jelentősen nőtt, a gazdákat képviselő szervezet, a COPA-COGECA szeretné elérni, hogy a termelők tisztességes árat kapjanak termékeikért, mégpedig időben. Az uniós agrártermelők jövedelme ugyanis csak fele az uniós jövedelmi átlagnak.
 
 

Az Európai Unió (EU) a legnagyobb agrár-élelmiszeripari exportőr a világon: a mezőgazdasági termékexport 5,7 százalékkal, vagyis 16 milliárd euróval emelkedett az elmúlt évben, és elérte a 129 milliárd eurós értéket – jelentette be az Európai Bizottság. Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa így kommentálta a jelentést: „A kereskedelmi teljesítményünk továbbra is fejlődik, és ez igazi jó hír az EU agrár-élelmiszeripari ágazata számára.” A biztos az elkövetkező hónapokban az európai mezőgazdasági termelők és élelmiszer-ipari vállalkozások további exportnövekedésében bízik, amiben a Bizottság minden tekintetben támogatni fogja őket.

Az export minden 100 ezer eurója átlagosan egy munkahelyet ér, ezért az EU jó agrár-élelmiszer termékexport teljesítménye munkahelyeket és növekedést eredményez a vidéken. Az export 5,7 százalékos bővülését természetesen üdvözölte az európai gazdákat képviselő COPA-COGECA is, a szervezet megjegyezte azonban, hogy ebből a növekedésből a gazdáknak is részesednie kell.


Pekka Pesonen főtitkár kiemelte: a mezőgazdasági termelők átlagos jövedelme csak az EU jövedelmi átlagának a felét éri el, ugyanakkor a gazdák nyeresége tavaly is csökkent az alacsony felvásárlási árak valamint a magas termelési költségek miatt. Arról nem is beszélve, hogy a felvásárlási árakat folyamatosan lejjebb szorítják a feldolgozók és a kereskedők.

„Ennek véget kell vetni. Tisztességes, átlátható és jól működő élelmiszer-ellátási láncra van szükségünk” – hangsúlyozta Pekka Pesonen.

A COPA-COGECA azt szeretné elérni, hogy olyan írásbeli szerződések szülessenek a termelők a feldolgozók és kiskereskedők között, amelyek biztosítják, hogy a gazdák tisztességes árat kapjanak termékeikért, mégpedig időben.

Forrás: blog.syngenta.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu