Lázár: 100 milliárd a nyugdíjasoknak és a szegényeknek

agrarszektor.hu
100 milliárd forintot jelent, hogy 2017-től 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az áfamérséklés elsősorban a nyugdíjasoknak és a legszegényebbeknek kedvezhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nyugdíjasok számára a legjobb hír, hogy a kormány elképzelései szerint 2017-től 5 százalékra csökken a tej, a baromfihús és a tojás áfája - fogalmazott kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Az adómérsékléssel ugyanis a nyugdíjak értéke emelkedik, de a miniszter szerint a legszegényebbek élelmiszerhez jutása is könnyebbé válhat.

A tej, a tojás és a baromfihús áfacsökkentése 100 milliárd forintot jelent - közölte Lázár János. E termékek ennyivel lehetnek olcsóbbak, ha az áfamérséklést a kereskedők továbbadják a fogyasztóknak. Mint ismert, a sertés tőkehús 27 százalékos áfája 2016-tól csökkent 5 százalékra, és az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedők a változtatást beépítették az árakba, vagyis az adócsökkentésnek megfelelően olcsóbban adják a sertéshúst.

A miniszter bejelentése szerint a kormány nem javasolja, hogy a szintén alapvető élelmiszernek számító kenyér áfakulcsa csökkenjen. Ennek oka - tette hozzá -, hogy 250 féle kenyér van ma kereskedelmi forgalomban, így nehéz lenne megmondani, hogy az áfamérséklés mely termékekre terjedjen ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03