Lázár felmentette, Fazekas újra kinevezte

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatójává nevezte ki Gyuricza Csabát, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) volt elnökét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Gyuricza Csabát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly váltotta le az MVH éléről, majd a hivatal idén január elsejétől jogutódlással megszűnt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Január 17-én nevezte ki Gyuricza Csabát a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményének számító NAIK élére Fazekas Sándor - tudta meg az agrárszektor.hu. Információnk szerint a miniszter kérése is az volt, ami a szakember egyik feltétele, vagyis a központ új irányítója továbbra is folytatja oktatói munkáját a gödöllői Szent István Egyetemen. A NAIK 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy gyakorlatorientált kutatási-fejlesztési és innovációs programokat dolgozzon ki a magyar agrárgazdaság versenyképességének növelésére.

Gyuricza Csabát tavaly októberben azonnali hatállyal mentette fel az MVH elnöki tisztségéből Lázár János, miután az MVH felügyeletét átvette Fazekas Sándortól. 2015 márciusától Fazekas Sándor nevezte ki Gyuricza Csabát az MVH élére. Az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő hivatal azóta - 2017. január elsejei határidővel - jogutódlásossal megszűnt, feladatait a kormányhivatalok, a Magyar Államkincstár, a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség vették át.

A NAIK vezetését 2016 júliusa óta a korábbi általános főigazgató-helyettes, Somogyi Norbert megbízott főigazgatóként látta el, a novemberben kiírt vezetői pályázat pedig eredménytelenül zárult. Ezután kérte fel Fazekas Sándor a poszt betöltésére Gyuricza Csabát. Főigazgatóként várhatóan többet foglalkozhat a szakmával, mint a politikai ütközőzónának bizonyult MVH vezetőjeként. A központ élén csaknem 1000 fős agrárkutató-hálózatot kell irányítania.

A gödöllői székhelyű NAIK közel 20 kutatóintézetet, gazdasági társaságot foglal magában. Ezek tevékenysége a mezőgazdaság minden jelentős területét lefedi, beleértve a halászatot, a szántóföldi növény-, dísznövény-, gyümölcs-, és zöldségnemesítést, a szőlészeti és borászati kutatásokat, az állattenyésztést és -nemesítést, az öntözést és vízgazdálkodást, a mezőgazdasági gépészetet, az erdészeti kutatásokat, a mezőgazdasági biotechnológiát, az élelmiszer- és agrárkörnyezet-tudományt, valamint a hozzájuk kapcsolódó oktatási és szaktanácsadási tevékenységet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?