2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Élelmiszer

Lázár felmentette, Fazekas újra kinevezte

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatójává nevezte ki Gyuricza Csabát, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) volt elnökét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Gyuricza Csabát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly váltotta le az MVH éléről, majd a hivatal idén január elsejétől jogutódlással megszűnt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Január 17-én nevezte ki Gyuricza Csabát a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményének számító NAIK élére Fazekas Sándor – tudta meg az agrárszektor.hu. Információnk szerint a miniszter kérése is az volt, ami a szakember egyik feltétele, vagyis a központ új irányítója továbbra is folytatja oktatói munkáját a gödöllői Szent István Egyetemen. A NAIK 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy gyakorlatorientált kutatási-fejlesztési és innovációs programokat dolgozzon ki a magyar agrárgazdaság versenyképességének növelésére.

Gyuricza Csabát tavaly októberben azonnali hatállyal mentette fel az MVH elnöki tisztségéből Lázár János, miután az MVH felügyeletét átvette Fazekas Sándortól. 2015 márciusától Fazekas Sándor nevezte ki Gyuricza Csabát az MVH élére. Az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő hivatal azóta - 2017. január elsejei határidővel - jogutódlásossal megszűnt, feladatait a kormányhivatalok, a Magyar Államkincstár, a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség vették át.


A NAIK vezetését 2016 júliusa óta a korábbi általános főigazgató-helyettes, Somogyi Norbert megbízott főigazgatóként látta el, a novemberben kiírt vezetői pályázat pedig eredménytelenül zárult. Ezután kérte fel Fazekas Sándor a poszt betöltésére Gyuricza Csabát. Főigazgatóként várhatóan többet foglalkozhat a szakmával, mint a politikai ütközőzónának bizonyult MVH vezetőjeként. A központ élén csaknem 1000 fős agrárkutató-hálózatot kell irányítania.

A gödöllői székhelyű NAIK közel 20 kutatóintézetet, gazdasági társaságot foglal magában. Ezek tevékenysége a mezőgazdaság minden jelentős területét lefedi, beleértve a halászatot, a szántóföldi növény-, dísznövény-, gyümölcs-, és zöldségnemesítést, a szőlészeti és borászati kutatásokat, az állattenyésztést és -nemesítést, az öntözést és vízgazdálkodást, a mezőgazdasági gépészetet, az erdészeti kutatásokat, a mezőgazdasági biotechnológiát, az élelmiszer- és agrárkörnyezet-tudományt, valamint a hozzájuk kapcsolódó oktatási és szaktanácsadási tevékenységet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu