2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Élelmiszer

Lépett a Bizottság: átfogó mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzések indulnak

Az Európai Bizottság 2020. október 23-án megjelent határozata szerint többéves ellenőrzési programot állított össze az agrár-élelmiszeripari láncra vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazásának ellenőrzésére a 2021–2025 közötti időszakra, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

Az agrár-élelmiszerláncra vonatkozó uniós jogszabályok végrehajtásáért a tagállamok felelnek. Ezek illetékes szervei hatósági ellenőrzésekkel nyomon követik és ellenőrzik, hogy ténylegesen betartják- és végrehajtják-e a vonatkozó uniós követelményeket, írta meg a NAK.

Ennek érdekében a Bizottság szakértői ellenőrzéseket, többek között auditokat végeznek a tagállamokban. Ezek kiterjednek egyrészt az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, az állategészségügyre és állatjólétre, a növényegészségügyre és a növényvédő szerek használatára, másrészt a nemzeti ellenőrzési rendszerekre és az azokat működtető illetékes hatóságok működésére, figyelembe véve a közös agrárpolitika ellenőrzési rendszereivel fennálló szinergiákat.

A többéves ellenőrzési program hozzájárul egy tisztességes, egészségesebb és környezetbarát élelmiszerrendszer megteremtéséhez, összhangban a Bizottság által kihirdetett Európai Zöld Megállapodásban, ezen belül pedig a Termőföldtől az Asztalig Stratégiában foglaltakkal, továbbá elősegíti a közös agrárpolitika nyomon követését. A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek. A többéves ellenőrzési program részletei a 2020/1550 végrehajtási határozatban érhetők el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu