Lépett a Bizottság: átfogó mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzések indulnak

Lépett a Bizottság: átfogó mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzések indulnak

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 2020. október 23-án megjelent határozata szerint többéves ellenőrzési programot állított össze az agrár-élelmiszeripari láncra vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazásának ellenőrzésére a 2021-2025 közötti időszakra, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrár-élelmiszerláncra vonatkozó uniós jogszabályok végrehajtásáért a tagállamok felelnek. Ezek illetékes szervei hatósági ellenőrzésekkel nyomon követik és ellenőrzik, hogy ténylegesen betartják- és végrehajtják-e a vonatkozó uniós követelményeket, írta meg a NAK.

Ennek érdekében a Bizottság szakértői ellenőrzéseket, többek között auditokat végeznek a tagállamokban. Ezek kiterjednek egyrészt az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, az állategészségügyre és állatjólétre, a növényegészségügyre és a növényvédő szerek használatára, másrészt a nemzeti ellenőrzési rendszerekre és az azokat működtető illetékes hatóságok működésére, figyelembe véve a közös agrárpolitika ellenőrzési rendszereivel fennálló szinergiákat.

A többéves ellenőrzési program hozzájárul egy tisztességes, egészségesebb és környezetbarát élelmiszerrendszer megteremtéséhez, összhangban a Bizottság által kihirdetett Európai Zöld Megállapodásban, ezen belül pedig a Termőföldtől az Asztalig Stratégiában foglaltakkal, továbbá elősegíti a közös agrárpolitika nyomon követését. A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek. A többéves ellenőrzési program részletei a 2020/1550 végrehajtási határozatban érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03