2019. március 21. csütörtök Benedek

Hírek - Élelmiszer

Lisztériás zöldségek: 29 ezer tonna terméket hívtak vissza

Több, mint 29 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket von ki a forgalomból a Greenyard vállalat. A termékek visszahívását azért rendelték el, mert fennáll a veszélye, hogy azok a lisztéria baktérium erőteljes változatával szennyeződtek a cég bajai hűtőüzemében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Összesen 29,1 ezer tonna gyorsfagyasztott terméket hívott vissza eddig a Greenyard – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azokat a zöldségeket és zöldségkeverékeket vonják ki a forgalomból, amelyeket 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott a cég bajai hűtőüzeme. A termékeket azért kellett visszahívni, mert fennállt a gyanú, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium erőteljes változatával szennyeződtek.

A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről - mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták - az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat. A cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták. A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.

Mint ismert, a Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a lisztéria lehetséges jelenléte miatt. A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – rögzítették. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard magyarországi üzemében történt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu