2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Élelmiszer

Lopás, alkoholizmus, dilettantizmus - Ezek fenyegetnek

Egyre nehezebb hozzáértő és megbízható munkaerőt találni a mezőgazdaságban. A keresgélés során egészen extrém esetek is előfordulhatnak. Például tudásbeli elmaradással, alkohol függőséggel és lopásokkal is szembesülhetnek a nagyobb alkalmazotti létszámot foglalkoztató gazdálkodók. Persze azért a pozitív példa ma is jóval több, de a tapasztalatok szerint a tendencia rossz irányba tart, így a tisztességes dolgozókat még inkább meg kell becsülni.
 
 

Miközben a kormányzat célja a foglalkoztatottság növelése, a termelői tapasztalatok számos esetben pont munkaerőhiányról árulkodnak. A probléma nemcsak mennyiségi, hanem minőségi jellegű is. Általában elmondható, hogy ha nehezen is, de lehet találni alkalmazottakat bizonyos feladatok elvégzésére, ám a munkavégzés minősége több esetben is kívánnivalót hagy maga után. A közfoglalkoztatási program számos esetben a mezőgazdasági vállalkozások konkurenciáját is jelentheti a munkaerőpiacon.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


Sokszor a munkavállalói elvárások is irreálisak, hiszen rögtön sok százezer forintos nettó fizetés lenne az elvárás, még akkor is, ha az elvégzett munka eredményei ezt a legkisebb mértékben sem támasztják alá. Az esetenként irreális fizetési igényekhez olykor nem társul megfelelő mértékű elhivatottság, és sokan nem hajlandók a lelkiismeretes munkavégzésre, miközben a „nemtörődömség” akár milliós károkat is okozhat.

MTI-fotó: Mészáros János


A növénytermesztésben az elmúlt jó pár év (részben) Európai Uniós támogatásainak köszönhetően a géppark és az eszközállomány jelentős mértékben megújult. Ez azt eredményezi, hogy ma már nem elég a kalapácsot és a villáskulcsot kézbe venni, hanem az új és modern gépek fedélzeti számítógépeit is tudni kell(ene) programoznia a kezelőknek. A régi generációból erre nem mindenki képes, míg az új korosztály a tapasztalatok szerint sokszor „nem becsüli” a sok tízmillió forintos traktorokat, ez a hozzáállás pedig jelentős többletköltségeket okozhat a munkáltató gazdálkodóknak.

Az állattenyésztésben és a kertészetben sem jobb sok esetben a helyzet, hiszen ott is modernizálódott a technológia az elmúlt években, ám ezekben az ágazatokban az alkoholizmus is problémát jelent. Előfordul, hogy a dolgozók már a kocsmából érkeznek a munkahelyükre. Ittasan nem lehet foglalkoztatni, így a munkáltató nem tehet mást, mint hogy haza küldi őket. Természetesen a munka ettől még nincs elvégezve. A kertészek mindennapjait tovább nehezíti, hogy a közfoglalkoztatási program pont előlük szipkázza el a legnagyobb mértékben a dolgos kezeket.

MTI-fotó: Mészáros János

Mind a növénytermesztésben, mind pedig az állattenyésztésben igaz, hogy a vagyonbiztonság sokszor sérül. Vannak olyan emberek, akik hiába kapnak versenyképes bért, akkor is megpróbálkoznak a lopással. Ennek kiszűrésére a traktorokon például jó megoldás a GPS nyomkövetés, így a gázolaj felhasználás mérhető és kontrollálható. Ám hallani arról, hogy volt, aki még e rendszeren is megtalálta a rést és két literes flakonokban vitte haza az üzemanyagot.

A fenti példák természetesen nem mondhatók teljesen általánosnak, hiszen még mindig sok becsületes és tisztességes gépész, kertész és állatgondozó dolgozik a mezőgazdaságban. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy belőlük van egyre kevesebb. A minőségi munkaerő sok helyütt már elhagyta az ágazatot, illetve akár az országot is. Aki pedig egyszer távozott, nem nagyon valószínű, hogy visszatér.

Fényt jelenthet ugyanakkor az alagút végén, hogy a kormányzat igyekszik az agrárszakképzést minőségi irányba terelni, ám szakértők szerint ennek eredményeire akár még éveket is várni kell. Így a lelkiismeretes alkalmazottak még inkább felértékelődnek és megbecsülést érdemelnek az agráriumban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!