Luxuscikké válhat a világ kedvenc gyümölcse: ezt a magyarok pénztárcája is megérezné

Luxuscikké válhat a világ kedvenc gyümölcse: ezt a magyarok pénztárcája is megérezné

agrarszektor.hu
Közel 30 éve pusztítja a Panama-betegség a világ banánültetvényeit, ami miatt sokak kedvenc gyümölcse hamarosan luxuscikk lehet. A probléma egyik fő oka, hogy a világ legtöbb ültetvényén ugyanazt a fajtát termesztik. A történet amiatt is hátborzongató, mert a legtöbb nagyüzemi körülmények között termelt mezőgazdasági termék lehetséges jövőjét is bemutatja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyre nagyobb veszélyt jelent a banánra a Fusarium oxysporum gomba által okozott Panama-betegség (Tropical Race 4 - TR4). Eddig több mint 20 országban jelent meg, terjedése pedig egyre gyorsul, ez a probléma pedig rávilágít arra, hogy mennyire sebezhetővé teszi a mezőgazdaságot a genetikai sokféleség elvesztése és a monokultúrás termelés, írta meg az Index. A genetikai diverzitás elvesztésével kapcsolatban épp a napokban jelent meg a Kew Királyi Botanikus Kertek kutatóinak legfrissebb jelentése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kereskedelmi forgalomba kerülő banánok több mint 90%-át a Cavendish fajta adja, a betegség pedig elsősorban ezt támadja. Így akár a bolygó teljes banániparát elsöpörheti a járvány, ha igazán elterjed. Ráadásul a TR4 igen alattomos betegség, mert miután megfertőzi a növényt, az egy évig még semmilyen jelét nem mutatja a jelenlétének, amikor viszont a levelek fonnyadásával és sárgulásával felfedi jelenlétét, már mindenhol megtelepednek a gombaspórák, és az ültetvény menthetetlenné válik.

Az egyformaság veszélyes

Az első banánapokalipszis az 1950-es években zajlott, amikor a korszak Cavendishét, a Gros Michel nevű fajtát tizedelte meg a TR1. Akkor évek alatt lezajlott a váltás, és a Cavendish szerepe azóta megkérdőjelezhetetlenné vált, pedig az új fajta sokak szerint kevésbé volt ízletes.

Jelenleg az emberiség által fogyasztott élelem több mint 80%-át 15 növényfaj adja, és ezeken belül is elsősorban a nagy hozamú fajták szelekciója folyik, miközben az összes művelt terület felén mindössze négy fajt termesztünk. A helyzet némileg más, mint a banán esetében, de abban a tekintetben nincs különbség, hogy a genetikailag homogén állományokat megtámadó betegségek hatalmas károkat, akár éhínségeket okozhatnak, miközben a kérdéses fajok termését teljesen tönkretehetik.

A faj és fajtadiverzitás csökkenése nem csak a növény- és gyümölcstermesztésben, de az állattenyésztésben is egyre gyorsul, ezért a génbankok és tájfajták szerepe felértékelődik. A rövidtávú profitérdeken túl minden az agro-biodiverzitás növelése mellett szól, például azt is számos eredmény bizonyítja, hogy a termesztett növények diverzitása hasonló mértékben képes az éves termésmennyiséget stabilizálni, mint amilyen mértékben az éves csapadékmennyiség ingadozása azt csökkentheti.

Miért éppen a banán?

Mivel gyógymód egyelőre nincs, a fertőzött farmokat karantén alá vonják. A tudósok pedig legalább olyan hévvel kutatják a gyógyírt, mint a koronavírus esetében, hiszen a banán nem csak egy gyümölcs, hanem óriási biznisz is. Ráadásul a forró égövön közel 400 millió ember számára az alapélelmiszerek egyike.

A megoldást persze nem feltétlenül a laboratóriumokban kell keresni. A világon több száz banánfaj létezik, a trópusokon tucatnyi félét fogyasztanak. Ezek széleskörű művelésbe vonásával helyettesíthető lehet a Cavendish fajta, melynek egyébként egy ausztrál kutatók által "fejlesztett" génmódosított változata már ellenáll a TR4-nek, azonban ennek elterjedése még hosszú évekig tarthat a GMO növényekkel szembeni szigorú elvárások és az ellenük táplált ellenszenv miatt. Persze a genetikailag módosított Canvendish is csak ideig-óráig jelenthetne megoldást a kérdésre, mert előbb-utóbb fel fog tűnni majd egy olyan betegség, ami ellen viszont védtelen lesz. A kevésbé ismert banánfajokkal az egyetlen bökkenő, hogy mind küllemben, mind ízben, mind eltarthatóságban különbözhetnek a világ nagy része által a banánt megtestesítő Cavendishtől, ez pedig megnehezítheti az elterjedésüket.

Ha monokultúra és homogenitás problémáit szeretné vázolni az ember, a Cavendish banánnál jobb állatorvosi lovat nem is találhatna. A sárga gyümölccsel kapcsolatos problémák ugyanis a fentieknél jóval szélesebb körűek, komoly gazdasági, társadalmi és természeti vetülettel. A banántermelő országok egy jelentős részének exportjában a banán kiemelkedő szerepet játszik, így akár teljes gazdaságokat is bedönthet, ha egyik napról a másikra tönkremennek az ültetvények. Ezzel kéz a kézben jár, hogy az ültetvényeken dolgozó százezrek is elveszíthetik a munkájukat, de azt is fontos megjegyezni, hogy a 300 forintos banán csak úgy valósulhat meg, hogy ezeknek az embereknek a többsége éhbérért dolgozik, sokszor borzalmas körülmények között.

A banán csak az emberiség egyik közkedvelt fogyasztási cikke, amely komoly veszélyben forog. Az Agrárszektor korábban összegyűjtötte, mely növények túlélése és jövője kérdéses még.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03