Ma jár le a határidő - Éjfél után bírságol a csúcsszervezet

agrarszektor.hu
Ma éjfélig lehet feltölteni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását az internetre. A díjat két részletben kell majd befizetni és a határidő után érkező bevallásokra bírságot szabhat ki a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih). Mivel a bevallások időszaka még nem zárult le, a szervezetnél nem tudják pontosan, hogy mennyi bevételre lehet számítani. A becslések szerint mintegy harminc milliárd forint gyűlik így össze, amelyet élelmiszer-biztonsági stratégiai célokra fordítják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Éjfélig tölthető fel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása az internetre - jelentette ki Bognár Lajos, országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A határidő után feltöltött bevallásokat bírsággal szankcionálná a Nébih, ugyanakkor minden esetben megvizsgálják majd, hogy volt-e olyan körülmény, amely akadályozta a vállalkozást a bevallás elkészítésében. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat két részletben kell majd befizetni a Nébih számlájára, az elsőt július végén, míg a másodikat a következő év január harmincegyedikéig.

A díjat 2012-ben vezették be és valamennyi kereskedelemben és a termelésben résztvevő vállalkozásnak kötelező befizetnie. Az alapdíj a nettó árbevétel ezreléke, de az élelmiszerforgalmazással foglalkozó vállalatoknál a bevezetése óta sávossá vált a díj. Így 500 millió forintig nullás a bevallási kötelezettség, e fölött viszont sávonként változik és a legnagyobb mértéke hat százalék - számol be az MTI.

A bevallások időszaka még nem zárult le, ezért nem tudják pontosan, hogy mekkora bevételre lehet számítani, de Bognár Lajos szerint mintegy harmincmilliárd forint körüli összegről lehet szó. A díjból befolyó pénzeket a hatóság az élelmiszerlánc-biztonság fenntartására, a hatósági-ellenőrzési feladatokhoz szükséges fejlesztésekre és beruházásokra fordítja. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?