2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Hírek - Élelmiszer

Ma már atomjaira bontják a bort, hogy lebuktassák a hamisítókat

Az élelmiszerhamisítók legkedveltebb terméke Európában a bor, és habár a különböző hamisítási technikák is folyamatosan fejlődnek, az Európai Unió is fejleszti a borok eredetét ellenőrző különböző módszereket. A borhamisításokat leggyakrabban cukor, víz vagy alkohol hozzáadásával hajtják végre, ezért a kutatók ma már arra törekednek, hogy "atomszinten" tudják megvizsgálni a bortételeket.
 
 

Több millió eurót tesznek ki Európában az élelmiszercsalások. A hamisítással leginkább érintett termékek egyike a bor, amely az Európai Unió elsődleges mezőgazdasági terméke és világszerte exportálják.

Az elmúlt évtizedekben nem csak az európai borok eredetének ellenőrzése fejlődött, hanem a különböző hamisítási technikák is.

Új módszerekre van tehát szakértők szerint szükség ahhoz, hogy megtudjuk, mit is iszunk valójában. Az EU Közös Kutatóközpontjának (JRC) - amely az Európai Bizottság tudományos szolgáltató szervezete - pont ez a feladata, hogy kiderítse, miből és hogyan készülnek atomi szinten a különböző borok.

Ahhoz, hogy a kutatók meg tudják állapítani, hogy egy bor erdeti-e, a hivatalos minták alapján először az izotóp arányokat határozzák meg, majd ezeket hasonlítják össze a referenciaadatokkal. Először az adatbázisra hivatkozva kiválasztják az adott évjáratra és az adott területre vonatkozó referenciamintákat, majd összehasonlítják azokat.

A szőlőminták összegyűjtése után a kutatók egy mintabort állítanak elő, amelyet elemeznek, és meghatározzák az alkohol és a víz izotóp jellegzetességeit.

Ez rendkívül fontos lépés, mivel a borhamisításokat leggyakrabban víz, alkohol vagy cukor hozzáadásával követik el.

A laboratóriumokban nukleáris technológiát használnak az eredeti bor úgynevezett “ujjlenyomatának” azonosítására. Ha ugyanis cukrot adtak a borhoz, és ezzel növelték alkoholtartalmát, teljesen más lesz a végső kép. Az információkat Belgiumba, az EU Bor Adattárába (EU Wine Data Bank) továbbítják.

A mágneses magrezonancia és a tömegspektrometria a leghatásosabb analitikai eszközök, amelyeket a bor hitelesítésére lehet használni, ezekkel ugyanis a minta atomi szintjét (izotópjait) vizsgálhatjuk meg. Ezek az izotópok egy-egy bornál adott természeti környezetet, például szélességet, magasságot, hőmérsékletet vagy csapadékmennyiséget jelölhetnek ki.

Amit a borok vizsgálatakor a leginkább tanulmányoznak a kutatók, az a bor víztartalmában jelenlévő oxigén. Az oxigén mennyiség ugyanis Európában a szélességi foktól függően változik, így például a Szicíliában előállított borok különböző oxigénszintekkel rendelkeznek, mint a Németországban gyártottak.

Az Európai Unió kutatói minden évben készítenek egy aktuális, naprakész listát a saját országaikban készült összes borról.

Ezt a hatalmas mennyiségű adatot szintén Belgiumban tárolják. Ezáltal lehetővé válik, hogy országonként, régiónként, fajta szerint állítsanak össze olyan adatkészletet, amely biztosan eredeti, autentikus borminták alapján készült.

Évente körülbelül 1600 minta kerül be az adatbázisba, és jelenleg már több mint 20 ezer mintát tartalmaz. Az adatbázis, és a benne található információk minden tagállam számára elérhetők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu