2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Élelmiszer

Magyar haltermékek, a pontyszeleten túl

Ritka szép összefogás valósult meg a halas szektorban. Az intenzív haltermelők és halfeldolgozók négyéves munkával tíz új termékkel bővítették a hazai termékpalettát pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.
 
 

Közel másfél milliárd forintos fejlesztést valósított meg a magyar halászati ágazat akvakultúra-szektorában a kiksunlacházi ÖKO 2000 Kft. vezette konzorcium. A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,235 milliárd forinttal támogatta. A négyéves projekt eredményeképpen tíz új haltermék kerülhet forgalomba.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A fejlesztési program az akvakultúra-ágazat  komplex fejlesztését szolgálta. A k+f munka eredményeként hét technológiai leírás született a halszaporítás, halnevelés és halfeldolgozás témakörében, illetve két prototípusleírás készült, amelyek közül az egyik használati mintaoltalmi védettséget is szerzett. A projekt egyik fontos fókuszpontja volt az új haltermékek fejlesztése, aminek eredményeképpen tíz új termékkel bővülhet a hazai haltermékpaletta pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.

Az akvakultúra szektort termelési oldalról a tógazdasági haltenyésztéssel és intenzív haltermeléssel foglalkozó vállalkozások reprezentálták, míg a termékek piacra jutását halfeldolgozót üzemeltető gazdasági társaságok közreműködésével valósítja meg a konzorcium. A tagok következők voltak: a Bocskai Halászati Kft., a Czikkhalas Halastavai Kft., a Hoitsy és Rieger Kft., a Szabolcsi Halászati Kft., és a The Fishmarket Halkereskedelmi Kft. A nyereségérdekelt résztvevők munkáját két nonprofit kutatási intézmény, a gödöllői Szent István Egyetem és az MTA martonvásári Agrárkutató Központja koordinálta. A teljes termelési folyamat nyomon követhetősége biztosítja a fogyasztók számára a minőségi, megfelelően ellenőrzött haltermékeket. Az eredmények bemutatására, illetve a tudás- és technológiatranszfer erősítésére 73 hazai és nemzetközi tudományos publikáció készült.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben