Magyar szuperalma hódít Európában: te kóstoltad már?

Magyar szuperalma hódít Európában: te kóstoltad már?

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság döntése értelmében a derecskei alma is a földrajziárujelző-oltalom (PGI, protected geographical indication) védettségét élvezi július 11-étől. A Bizottság indoklása szerint a "Derecske alma" kizárólag a Derecske régióból származhat, a gyümölcs húsa kemény, alacsony savtartalmú, enyhén édes ízű, intenzív színeződésű, kalcium- és magnéziumtartalma magas. Ezek a jellemzők az almatermesztés szempontjából ideális művelési módnak és talajnak köszönhetők (három talajtípus, a nyírségi, a hajdúsági és a bihari keveredik a régióban). Magas kalciumtartalmának köszönhetően a gyümölcs hosszú ideig kiválóan eltartható, a hosszú tárolás alig van hatással érzékszervi paramétereire.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez az uniós szinten elismert megjelölés nem csupán a származási országról kialakított kép színezéséhez járul hozzá, hanem - a termékek minőségi követelményeinek fenntartásán túl - a kollektív jogosultság formájában megjelenő oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelent. A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják. Ennek legjellemzőbb példája, ha az adott termék nem a megjelölt földrajzi területről származik, de ide tartozik az az eset is, ha nem felel meg a termékleírásban foglalt egyéb követelményeknek - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termékleírást is igénylő földrajzi árujelzők jogosulatlan használata ellen nem csupán a jogosultak léphetnek fel, hanem azok a hatóságok is, amelyek a jogszabály alapján a termékleírásnak való megfelelést ellenőrzik. A jelenleg PGI oltalom alá eső termékek, (a mai nappal összesen 1586 ilyen termék létezik) az eAmbrosia adatbázisban találhatók meg, illetve azok a termékek is, amelyekre már benyújtottak ilyen kérelmet (a Derecske almára például 2018-ban nyújtották be a kérelmet, általában hosszadalmas az eljárás). A PGI oltalom alá jelenleg Magyarországról a zöldségek és gyümölcsök közül a makói vöröshagyma, a hajdúsági torma, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a gönci kajszi, a szentesi paprika, az őrségi tökmagolaj, a makói és a hegykői petrezselyemgyökér, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye, a nagykörűi ropogós cseresznye, a budaörsi őszibarack, az újfehértői meggy, a jászsági nyári szarvasgomba, a Fertőd vidéki sárgarépa és a tuzséri alma esik, de kérelem alatt áll már többek között a szabolcsi alma is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58