2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Élelmiszer

Makro adatok a gazda szemével: Meglepő, de nem lett böjtje az első negyedévnek, tovább bővül a hazai élelmiszer forgalom

Egy szeptember 9-i blogbejegyzésben feltettük a kérdést: Meglesz még a böjtje az élelmiszer forgalom első negyedéves megugrásának? Ahogy ígértük, a KSH második negyedévre vonatkozó adatközlése alapján, ami szeptember 15-én jelent meg, tisztábban látunk. Úgy tűnik, hogy tartósan és dinamikusan bővül a hazai élelmiszer forgalom, ami a hazai élelmiszer vertikumnak kedvező lehet.
 
 

Ahogy a blogbejegyzésben is írtuk, az első negyedéves ugrás után reális várakozás volt, hogy a 2020 második negyedéves élelmiszer kiskereskedelmi forgalom nagyságrendileg visszaáll a 2019-ben elért szintre, de nem ez történt. A kiskereskedelemben az élelmiszer forgalom a második negyedévben is meghaladta a 867 mrd Ft-ot a, ami közel 12%-os bővülést jelentett előző év azonos időszakához képest, és újfent túlszárnyalta a 2019-es év utolsó, karácsonyi ünnepeket is tartalmazó negyedévét.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A korábbi évek szezonális mintázata alapján a harmadik negyedévben is várható még érdemi bővülés. A negyedik, karácsonyi negyedévre nehéz becsülni a COVID második hulláma miatt, de értékben akár 8%-ot is közelíthet a bővülés, mert közben az élelmiszerek inflációs mutatói átlagosan a 7,5%-ot is meghaladták.

Összességében az árak emelkedése kedvező lehet nemcsak a kereskedőknek, hanem az élelmiszer gyártóknak és a hazai gazdálkodóknak is, amennyiben a termelői árak is követik a belpiac bővülését.

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu