Makro adatok a gazda szemével: Meglepő, de nem lett böjtje az első negyedévnek, tovább bővül a hazai élelmiszer forgalom

Makro adatok a gazda szemével: Meglepő, de nem lett böjtje az első negyedévnek, tovább bővül a hazai élelmiszer forgalom

Takarék Agrár24
Egy szeptember 9-i blogbejegyzésben feltettük a kérdést: Meglesz még a böjtje az élelmiszer forgalom első negyedéves megugrásának? Ahogy ígértük, a KSH második negyedévre vonatkozó adatközlése alapján, ami szeptember 15-én jelent meg, tisztábban látunk. Úgy tűnik, hogy tartósan és dinamikusan bővül a hazai élelmiszer forgalom, ami a hazai élelmiszer vertikumnak kedvező lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy a blogbejegyzésben is írtuk, az első negyedéves ugrás után reális várakozás volt, hogy a 2020 második negyedéves élelmiszer kiskereskedelmi forgalom nagyságrendileg visszaáll a 2019-ben elért szintre, de nem ez történt. A kiskereskedelemben az élelmiszer forgalom a második negyedévben is meghaladta a 867 mrd Ft-ot a, ami közel 12%-os bővülést jelentett előző év azonos időszakához képest, és újfent túlszárnyalta a 2019-es év utolsó, karácsonyi ünnepeket is tartalmazó negyedévét.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A korábbi évek szezonális mintázata alapján a harmadik negyedévben is várható még érdemi bővülés. A negyedik, karácsonyi negyedévre nehéz becsülni a COVID második hulláma miatt, de értékben akár 8%-ot is közelíthet a bővülés, mert közben az élelmiszerek inflációs mutatói átlagosan a 7,5%-ot is meghaladták.

Összességében az árak emelkedése kedvező lehet nemcsak a kereskedőknek, hanem az élelmiszer gyártóknak és a hazai gazdálkodóknak is, amennyiben a termelői árak is követik a belpiac bővülését.

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03