Már a fiatalok is pálinkát főznek

agrarszektor.hu
Idén kiváló minőségű pálinkákat főztek lelkes szeszfőzők rekordmennyiségű gyümölcsből. Sokan kaptak kedvet a pálinkafőzéshez a fiatalok körében is, de a többség a szakértőkre bízza a folyamatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény óta jóval nagyobb a vállalkozói kedv. A törvény kimondja, hogy gyümölcsökből évente 50 liter gyümölcsszeszt, azaz 86 liter 50 fokos pálinkát lehet háztartásonként saját fogyasztásra adómentesen főzni vagy főzetni.

Ifjabb Nagy Árpád, a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. főzőmestere mesélt a pálinkafőzésről:

- A főzési díj, ha a háztartásonkénti 86 liter pálinkát vesszük, literenként lecsökkent 1400-ról 700 forintra - magyarázta ifjabb Nagy Árpád. - Általában 5-10 mázsa cefréből készítenek pálinkát az emberek, tehát nem olyan nagy költség biztos helyen kifőzetni a cefrét.
Ebben az évben az időjárás kedvezett a gyümölcsöknek, a cseresznye nem repedt meg az esőtől, így nem vizeződött fel az íz- és a cukortartalom. Nyolc-tíz éve nem volt olyan jó kajszibaracktermés megyénkben, mint az idén, de a fő pálinkaforrásnál, a szilvánál sincs ok a panaszra.

- Örvendetes, hogy egyre több új főzetővel is találkozunk - ecsetelte a csabai főzőmester. - Akinek nincs kertje, gyümölcsöt vásárol, és utánajár, mi a jó cefre titka. Hozzánk is sokan térnek be, hogy cefreélesztőt, tápanyagot, enzimeket vegyenek, melyek nem drágák, de ezáltal jobb az alkohol-kihozatal, az aroma.

Hozzátette, hogy még mindig jóval többen vannak, akik szakértőkre bízzák a szeszfőzést, szerinte többek közt azért, mert a rossz cefrézés, a nem megfelelő pálinkafőzés során metilalkohol képződhet, és ez akár vakságot is okozhat. Összességében fejlődni látszik a pálinkaipar, az emberek vevők az igényes szeszesitalokra, és rájöttek, hogy igazán jó pálinka csak ízletes, ép, friss és minőségi gyümölcsből főzhető, némi szakértelemmel.

 

forrás: mmgonline.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13