2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Élelmiszer

Már a fiatalok is pálinkát főznek

Idén kiváló minőségű pálinkákat főztek lelkes szeszfőzők rekordmennyiségű gyümölcsből. Sokan kaptak kedvet a pálinkafőzéshez a fiatalok körében is, de a többség a szakértőkre bízza a folyamatot.
 
 

A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény óta jóval nagyobb a vállalkozói kedv. A törvény kimondja, hogy gyümölcsökből évente 50 liter gyümölcsszeszt, azaz 86 liter 50 fokos pálinkát lehet háztartásonként saját fogyasztásra adómentesen főzni vagy főzetni.

Ifjabb Nagy Árpád, a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. főzőmestere mesélt a pálinkafőzésről:

– A főzési díj, ha a háztartásonkénti 86 liter pálinkát vesszük, literenként lecsökkent 1400-ról 700 forintra – magyarázta ifjabb Nagy Árpád. – Általában 5-10 mázsa cefréből készítenek pálinkát az emberek, tehát nem olyan nagy költség biztos helyen kifőzetni a cefrét.
Ebben az évben az időjárás kedvezett a gyümölcsöknek, a cseresznye nem repedt meg az esőtől, így nem vizeződött fel az íz- és a cukortartalom. Nyolc-tíz éve nem volt olyan jó kajszibaracktermés megyénkben, mint az idén, de a fő pálinkaforrásnál, a szilvánál sincs ok a panaszra.

– Örvendetes, hogy egyre több új főzetővel is találkozunk – ecsetelte a csabai főzőmester. – Akinek nincs kertje, gyümölcsöt vásárol, és utánajár, mi a jó cefre titka. Hozzánk is sokan térnek be, hogy cefreélesztőt, tápanyagot, enzimeket vegyenek, melyek nem drágák, de ezáltal jobb az alkohol-kihozatal, az aroma.

Hozzátette, hogy még mindig jóval többen vannak, akik szakértőkre bízzák a szeszfőzést, szerinte többek közt azért, mert a rossz cefrézés, a nem megfelelő pálinkafőzés során metilalkohol képződhet, és ez akár vakságot is okozhat. Összességében fejlődni látszik a pálinkaipar, az emberek vevők az igényes szeszesitalokra, és rájöttek, hogy igazán jó pálinka csak ízletes, ép, friss és minőségi gyümölcsből főzhető, némi szakértelemmel.

 

forrás: mmgonline.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu