2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Élelmiszer

Marketinggel nyugtatnák az elkeseredett tejtermelőket

Összesen 420 millió forintos tejpiaci marketingkampányt jelentett be az agrárminiszter egy nappal a hazai tejtermelők holnapi demonstrációi előtt. Az uniós túltermelés miatt dömpingáron importált tejtermékek hosszabb távon tönkretehetik a hazai tejágazatot. A termelők szerint hosszabb távon a kereskedők és a fogyasztók tehetik a legtöbbet a megmentésükért.
 
 

Minden eddiginél nagyobb marketingkampány indul a magyar tej népszerűsítéséért - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI szerint Budaörsön. A tárca, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum 420 millió forintos, közös programjának célja, hogy minél több magyar tejet vásároljanak a fogyasztók. Hangsúlyozta, hogy a magyar tej kiváló minőségű, friss, megbízható, ellenőrzött élelmiszer, s erre a csomagoláson látható tejszív logóval kívánják felhívni a figyelmet. A miniszter bízik abban, hogy a kampány hatására a hazai tejfogyasztás 5-10 százalékkal is emelkedhet.

Csökken a fogyasztás

Ugyan az elmúlt években is többször voltak tejfogyasztást népszerűsítő marketingakciók, az adatok szerint azonban 2010 óta csökkent az egy főre eső tejfogyasztás. Jelenleg ez évi 46,5 liter, hat éve pedig még 53 liter volt.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az egész unió tejpiaca válságban van: ezt többek között az orosz embargó, a kínai fogyasztás visszaesése okozza, de szerinte az is érezteti hatását, hogy egyes arab országokban háború. Mindezek egyik következménye, hogy import termékek érkeznek a magyar piacra, ezért a magyar termelők is bajban vannak. Az ágazat megsegítése érdekében döntött nemrégiben a kormány egy 14 milliárd forintos alap létrehozásáról, és a termelőket segítőegyéb intézkedésekről.

Amiről eddig döntöttek, nem elég

A termelők szerint azonban sem a támogatás összege, sem a bejelentett intézkedések nem javítják érdemben a helyzetüket. Ezért is szerveznek a dömpingáras import elősegítésében jeleskedő nagykereskedők telephelye elé demonstrációkat március 18-án, pénteken.

Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. működési ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az áruházlánc évente 70 millió liter tejet értékesít, ezen belül a friss tej esetében 100 százalék a magyar termékek aránya. Megjegyezte: az úgynevezett ultra friss kategóriában minden saját márkás termék magyar beszállítóktól származik. A jövőben is céljuk a magyar termékek arányának további növelése, valamint az, hogy a friss tejet az UHT-val szemben tovább erősítsék. Pálinkás szerint a következő hónapokban külön is szeretnék támogatni az úgynevezett tejszív-kampányt, és kiemelt kommunikációt indítanak ennek érdekében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu