2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Élelmiszer

Megint kitiltották a magyar baromfit az oroszok

Megtiltotta Oroszország több magyar baromfitermék importját a közelmúltban kimutatott madárinfluenza miatt. A korlátozás március negyedikétől lépett életbe. Magyar vélemények szerint az intézkedés csupán néhány ezer tonna hazai terméket érinthet.
 
 

Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Roszszelhoznadzor az intézkedést azzal indokolta, hogy február második felében madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Békés megyei baromfitelepen - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A korlátozás a 70 foknál alacsonyabb hőmérsékleten kezelt baromfitermékekre vonatkozik. Emellett a szárnyas-etetésre használt takarmányokra és takarmánykiegészítőkre, valamint a szárnyasok neveléséhez és feldolgozásához szükséges eszközökre is kiterjed, de nem érinti a növényi eredetű takarmányokat és takarmánykiegészítőket. A tilalom március negyedikétől lépett életbe.

Több mint százezer kacsát öltek le
A madárinfluenza vírus jelenlétét február végén mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét, ezért több mint 100 ezer kacsát kellett leölni, és a hatóságok szállítási korlátozásokat is életbe léptettek.

Csupán néhány ezer tonna magyar baromfiterméket érinthet az orosz korlátozó érintkezés – közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökigazgatója az MTI-vel. Főként vízi szárnyasokról - kacsáról, libáról - és pulykáról lehet szó, amelyeket a szarvasi Gallicoop cégcsoport és a szentesi Hungerit Zrt. dolgoz fel.

Mint ismert, Oroszország már tavaly augusztusban embargót léptetett életbe az uniós - így a magyar - baromtermékekre, de ez az intézkedés nem terjedt ki valamennyi áruféleségre. Így a mostani állategészségügyi korlátozás további termékeket is érinthetne, de hazai ágazati információk szerint az utóbbi időszakban a rubel összeomlása miatt már gyakorlatilag alig szállítottak Oroszországba baromfitermékeket magyar cégek. Így az újabb importstop várhatóan nem okozhat további jelentős gazdasági károkat.

Korábban több más ország is bejelentette, hogy korlátozásokat léptet életbe a magyar madárinfluenzás eset miatt. A Nébih és az agrártárca azt szeretné elérni, hogy az intézkedések legfeljebb Békés megyére terjedjenek ki, és a lehető legrövidebb ideig tartsanak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu