2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Élelmiszer

Megleckéztették a sörmultit - Vesztett a Heineken

Jogerős ítéletben utasította el az észak-romániai suceavai táblabíróság a Heineken Románia keresetét, és állapította meg, hogy jogosan nevezi „Igazi csíki sörnek” saját termékét a székelyföldi Csíki Sör Manufaktúra. A Heineken eljárása komoly ellenérzéseket váltott ki a székelyföldi magyarságból.
 
 

A bíróság - a honlapján közzétett ítélet szerint - megalapozatlannak találta a Heineken érveit abban a perben, amelyet a multinacionális cég indított szellemi tulajdona vélt elsajátítása miatt a csíki sörgyártó, erdélyi magyar tulajdonban lévő Lixid Project Kft ellen.

Melyik az igazi?

A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdán gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet.

A Heineken Románia szellemi tulajdona megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott sörének nevéhez.

Betiltást és elkobzást kértek

A felperes a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte. A keresetet alapfokon a Hargita megyei törvényszék, másodfokon pedig a táblabíróság utasította el.

Az észak-romániai bíróságra a felperes kérésére helyezték át a pert. A Heineken ugyanis úgy ítélte meg, hogy Székelyföldön ellenséges légkörben kell pereskednie. Szerinte az alperes székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

Székelyföldön ezért sem szeretik a multicéget

A multinacionális cég többek között azzal váltott ki ellenérzéseket a székelyföldi magyarságból, hogy bírósági keresetében az "úgynevezett Székelyföldön” tevékenykedő helyi termelőként mutatja be a beperelt céget, és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást. Az „úgynevezett Székelyföld” kifejezés a román média és politikusok által gyakran használt fordulat, amely tagadja a Székelyföld földrajzi egységét.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu