2019. június 24. hétfő Iván

Hírek - Élelmiszer

Megszólalnak a gyártók az "élelmiszerbotrányban": ez tényleg lufi

Az itthon és a külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbséget nem tárt fel az agrártárca által elrendelt összehasonlító vizsgálat az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) szerint. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter viszont az ellenőrzés eredményeire alapozva „kettős mércéről” és a magyar fogyasztók becsapásáról beszélt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az eredmények elemzése után egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és a külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nincs – értékelte közleményében az Éfosz azt az összehasonlító vizsgálatot, amelynek eredményeit tegnap ismertette Fazekas Sándor. A miniszter korábban 96 termék – zömmel élelmiszer - ellenőrzését rendelte el abból a szempontból, hogy a multinacionális vállalatok Nyugat-Európában és Magyarországon eltérő minőségű termékeket forgalmaznak-e.

Az Éfosz összesítései szerint az állateledeleket leszámítva 92 élelmiszer-párt vizsgáltak. Ebből 26 tételnél nem azonos termékekről volt szó, ezért azok a szövetség szerint nem voltak összehasonlíthatók. A 68 összehasonlítható termék közül a vizsgálat során 18-nál találtak minimális összetételbeli eltérést. Ezek a különbségek azonban – húzza alá az érdekképviselet - nem jelentik azt, hogy a termékek minősége eltérő lenne, azaz a gyártók megkülönböztetést alkalmaznának a magyar és az osztrák fogyasztók között.

Az érzékszervi bírálatokon az itthon és a külföldön vásárolt termékeknél egyetlen termékpárnál sem állapítottak meg jelentős különbséget – szögezi le közleményében az Éfosz. Az esetek felében pedig a kis eltérés épp az itthon vásárolt termék javára szólt.

Fazekas Sándor ugyanakkor tegnapi tájékoztatóján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálati eredményei alapján igazolva látta, hogy a multinacionális gyártók „kettős mércét” alkalmaznak a magyar fogyasztók kárára. Szerinte a vállalatok becsapják a magyar fogyasztókat azzal, hogy nálunk silányabb minőségű termékeket értékesítenek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu