2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Élelmiszer

Megszólalt a szakértő: folytatni kellene az áfacsökkentést a magyar élelmiszeriparban

Folytatni kellene az áfa­csökkentést, és a következő uniós költségvetési ciklusban is fontos szerepet kellene kapniuk az élelmiszeripari fejlesztéseknek - mondta Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Az új pályázatok kiírása előtt azonban érdemes megvizsgálni, milyen eredményekkel jártak a korábbiak - tette hozzá.
 
 

A rendelkezésre álló adatok alapján állítható, hogy 2018-hoz hasonlóan minden bizonnyal még 2019 első fél évében is tartott a magyar áruk polci részesedésének enyhe növekedése, ami nagy pozitívum – közölte a Világgazdaságnak adott interjúban Éder Tamás. Mindez 2018-ban szépen teljesült, most pedig úgy tűnik, hogy az élelmiszeripar belföldi értékesítése az előző év első hat hónapjában is felülmúlta a teljes élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom bővülését. Ugyancsak az első fél évben az élelmiszeripar termelésvolumenben számolt teljesítményének növekedése valamennyivel meg is haladta az ipar egészének eredményét. Éves szinten valószínűleg inkább az átlag környékén lesz, vagy lehet, hogy egy picit alatta. Ez elsősorban az ipar egészének második fél évben elért gyorsulásából adódik.

A mezőgazdasággal együtt számolt élelmiszer-gazdasági export a legutolsó, 2019-es adatok szerint a teljes nemzetgazdasági exportszaldó több mint felét adta. Arra a kérdésre, hogy mit tett hozzá ehhez az élelmiszeripar, Éder tájékoztatott, hogy az említett teljesítménynövekedésben az első fél év adatai szerint – azzal együtt, hogy a belföldi értékesítés is jelentősen nő – ismét az export lehetett a meghatározó. Tehát úgy tűnik, összességében jó évet zárt az élelmiszeripar, alágazatonként nyilván eltérő mértékben. Az első féléves teljesítmények alapján annyi azonban bizonyos, hogy nincs nagy szóródás a fontos ágazatok között, ideértve a tej-, a zöldség-gyümölcs, a hús- és a baromfi-feldolgozást, valamint a malomipart. Ez a mérték az első fél évben 2 és 5 százalék közötti, a malomiparban pedig 7 százalékot meghaladó. Egyik fontos ágazat teljesítménye sem fordult negatívba az első fél évben, pedig ilyesmi azért elő szokott fordulni.

Az már egy más kérdés, hogy a pozitív teljesítménynek jövedelemtartalma is van-e, hiszen a jövedelmezőség eléggé vegyes képet mutat - hangsúlyozta a szakember. A mezőgazdasági termékek termelői árindexe a tavalyi első fél évben csaknem 9 százalékos volt, ami egyébként elsősorban a zöldség-gyümölcs termékek termelői árának emelkedéséből adódott. Ennek nagy részét a kertészet adta, mert az állattenyésztésben ebben az időszakban még viszonylag alacsony volt az áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu