Megszületett a döntés: ezek lettek a legjobb pálinkák

agrarszektor.hu
A hétvégén Gyulán rendezték Magyarország egyik legnagyobb pálinkafesztiválját. Az idén 18. alkalommal megrendezett eseményen az egyik legjelentősebb hazai párlatversenyre is sor került.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

18. alkalommal rendezték meg Gyulán Magyarország egyik legfontosabb pálinkafesztiválját, amelyhez Brillante-2017 elnevezéssel párlatverseny is kapcsolódott.

A versenyre 17 kereskedelmi főzde nevezett összesen 158 mintával. A 24 tagú szakmai zsűri vakkóstoláson a harmónia és az utóérzet mellett a tisztaságot, karaktert, szájérzetet is pontozta. A legjobb kereskedelmi főzde címet a Szicsek Pálinkafőzde nyerte, a legjobb kereskedelmi pálinka a cég 2015-ös évjáratú piros vilmoskörtéje lett.

A Békés megye pálinkája címet 2017-ben a békéscsabai Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. Piros Vilmoskörte pálinkája nyerte - az agrárszektor.hu helyszíni tapasztalatai szerint a fesztivál egyik kiemelt területén standot állító Árpád pálinkák kimondottan népszerűek voltak a látogatók körében, olyannyira, hogy a piros vilmoskörtéből vasárnap estére teljesen ki is fogyott a főzde.

Lapunknak több pálinkafőzde is úgy nyilatkozott, hogy a fesztivál látogatói kimondottan keresik a különleges, szokatlan ízeket. A standoknál a berkenye, a madárberkenye, a mák, a kiffer körte, vagy az erdei som mellett olyan különlegességeket is kóstolhattak, mint a bodzavirág, vagy az ananász. A korábbi években népszerű zöldségpárlatokat (például céklapárlat) több standnál is kínálták.

Megfigyelhető volt az is, hogy több főzde is jelentkezett kimondottan erősnek számító, 60% alkoholfok feletti párlatokkal. Mint megtudtuk, sokan keresik ezeket a pálinkákat a kereskedelmi forgalomban is. Több kiállító is beszámolt arról, hogy az elmúlt években határozott trendnövekedést tapasztalnak a minőségi pálinkáknál, részben a kiskereskedelemben, részben a HORECA-szektorból. Utóbbiról elmondták, hogy fontos a folyamatos kapcsolat kiépítése az éttermekkel, szórakozóhelyekkel, ezért előfordul, hogy képzéseket is tartanak a szakácsoknak, sommeliereknek.

Az agrárszektor.hu kedvence idén a szentesi Alexander főzde birspálinkája és Demona fantázianevű (feketeribiszkéből és szilvából készült) házasítása volt. Míg előbbi a birs alma és körte kiemelkedően gyümölcsös, befőttre emlékeztető illatát és ízjegyeit hordozta, addig utóbbi a két gyümölcs karaktereit együtt, egymást erősítve jelentett meg, illatában pedig virágos, kiemelkedően fűszeres jegyeket hordozott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?