Megváltoztak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

Megváltoztak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

agrarszektor.hu
Új szabályok vonatkoznak a szolgáltató laboratóriumokra, melynek értelmében a további működéshez a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kiadott működési engedély szükséges. A kihirdetett rendeletben megtalálható az engedély iránti kérelem adattartama, illetve, hogy milyen személyi és műszaki elvárásoknak kell megfelelnie az intézménynek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megjelent a nem állami laboratóriumok engedélyezésének, valamint bejelentésének általános szabályairól szóló rendelet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Fontos azonban kiemelni, hogy a szolgáltató laboratóriumok különböznek az üzemi laboratóriumoktól. Utóbbiak a továbbiakban tevékenységüket bejelentés alapján végezhetik, melyekről a hatóság nyilvántartást vezet. Ki kell emelni azonban, hogy ha az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletétől szóló 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá tartozó termék előállításának vagy forgalomba hozatalának feltétele a termék valamely tulajdonsága vonatkozásában laboratóriumi vizsgálat végzése, a szolgáltató laboratórium az engedély megadását követően, az üzemi laboratórium a nyilvántartásba vételét követően kérelmezheti a Nébihtől a kijelölést az adott vizsgálat elvégzésére.

A szolgáltató laboratóriumnak ötévente részt kell vennie az összes vizsgálati tevékenységét érintő - hazai vagy nemzetközi szervezésű - jártassági vizsgálatokon, laboratóriumok közötti összehasonlító vizsgálatokon, vagy egyéb minőségbiztosítási eszköz használatával igazolnia kell a vizsgálati tevékenységeinek megfelelőségét. Ha a nem állami laboratórium a forgalomba hozatal céljából a végső fogyasztónak szánt élelmiszerből vagy felhasználásra szánt takarmányból patogén mikroorganizmust vagy határérték feletti kémiai szennyezettséget mutat ki, a vizsgálat eredményét haladéktalanul, de legkésőbb a vizsgálat lezárását követő napon be kell jelentenie a Nébih és a vizsgálatot megrendelő részére.

Állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratórium a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegség gyanújának megállapítása esetén haladéktalanul, de legkésőbb a vizsgálat lezárását követő napon a betegség gyanújának alapjául szolgáló vizsgálati mintát zárt csomagban kell megküldje az illetékes referencialaboratóriumba. Az ilyen típusú vizsgálatokat végző laboratóriumoknak a tevékenységhez kapcsolódóan számos jelentési kötelezettsége is keletkezik a Nébih felé, mint ahogyan a növény-egészségügyi diagnosztikai, növényvédőszer-maradék és talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratóriumnak is, ha a mintákban zárlati és egyéb, Magyarországon nem honos károsítót vagy határérték feletti kémiai szennyezettséget mutatnak ki.

A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. A rendelet teljes szövege és mellékletei a Magyar Közlönyben érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02