Megvan a jogszabály, amellyel Orbánék nekimennének az élelmiszermultiknak

MTI
Jogszabály-tervezetet dolgozott ki a kormány a nyugati multik "silány" minőségű élelmiszertermékeivel kapcsolatban. Ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy azonos terméket, de azok minőségükben, összetevőikben eltérnek, akkor azt a magyar vásárlók számára felirattal kellene jelezni. Most Brüsszel vizsgálja a javaslatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy új jogszabály-tervezet értelmében a jövőben felirattal kellene jelezni, ha egy Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmazott termék minőségében, összetevőiben eltér. Az Európai Unió egyelőre még vizsgálja a tervezetet - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 csatornán.

Az államtitkár szerint az ügy megoldása az Európai Unió kezében van, jogilag az Európai Bizottság tud fellépni a jelenség ellen. A kettős minőségű élelmiszerek jelentette probléma ráadásul nemcsak a magyar, hanem a kelet-közép-európai (szlovák, horvát) piacon is jelen van. A témában Pozsonyban tartanak majd egy konferenciát ahol egyebek mellett a V4 országok képviselői mutatják be az európai biztosoknak, hogy az európai élelmiszerpiacon létezik a kettős minőség ügye.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy kettős mércét alkalmaznak a nyugat-európai élelmiszergyártók. Ugyanakkor az év elején végrehajtott, csaknem száz termékpárra kiterjedő ellenőrzés nem igazolta, hogy Magyarországra és a kelet-közép-európai térségbe "silányabb" minőségű áruk érkeznének.

Időközben viszont Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újabb 30-35 termékre - sörökre, üdítőkre, jégkrémekre, grillezéshez használt termékekre, szószokra, salátaöntetekre - rendelt el ellenőrző vizsgálatokat. Az év eleji, száz termékpárra kiterjedő élelmiszer-ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13