Melyik a helyes: cseresznye pálinka vagy cseresznyepálinka?

agrarszektor.hu
Helyesen inni valószínűleg többen tudják a pálinkát, mint helyesen írni a szót tartalmazó szóösszetételeket. Már csak azért is, mert az üvegeken sok esetben helytelenül jelennek meg a feliratok, igaz, a helyesírási szabályzat nem törvénykönyv, amelynek megszegése fővesztéssel jár, csupán ajánlások gyűjteménye.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gyümölcspárlatok leglelkesebb híveit valószínűleg csak elvétve foglalkoztatja az a kérdés, hogy a pálinkásüvegeken olvasható megnevezések mindenben megfelelnek-e a magyar helyesírási szabályzat legújabb, tizenkettedik kiadásában szereplő reguláknak. A lepukkant csehókban ritkán vitatkoznak össze azon a vendégek, hogy a címkén szereplő "cseresznye pálinka" feliratot miért nem inkább egybeírta a gyártó, de a téma a Magyar Pálinka Lovagrend egyesületi közgyűlésein sem szokott szerepelni a napirendi pontok közt.

A leggyakrabban megszegett szabály talán azzal kapcsolatos, amikor egyszerű szó az anyag, amiből a pálinka készül - derül ki a laboratorium.hu összeállításából. Ekkor ugyanis a szót szótagszámtól függetlenül egybeírjuk: cseresznyepálinka. Bonyolultabb a helyzet, ha az előtag összetett szó. Amennyiben legalább 7 szótagból áll, akkor kötőjellel írjuk: kajszibarack-pálinka. Ha viszont kevesebből, akkor egybeírjuk: vadalmapálinka.

A mozgószabály megértése sokaknak megfeküdheti a gyomrát, legyen tehát most elég belőle annyi, hogy az eredetileg különírt szókapcsolatot (például: vegyes gyümölcs) egybeírjuk, és kötőjellel illesztjük hozzá a pálinka szót, szótagszámtól függetlenül: vegyesgyümölcs-pálinka.

Ha a pálinka neve előtt jelző áll, azt különírjuk tőle: kecskeméti barackpálinka. Mélyebb belegondolást követelnek viszont a hasonló szerkezetek: Mathiász Jánosné muskotály szőlőpálinka.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?