2019. június 27. csütörtök László

Hírek - Élelmiszer

Melyik a helyes: cseresznye pálinka vagy cseresznyepálinka?

Helyesen inni valószínűleg többen tudják a pálinkát, mint helyesen írni a szót tartalmazó szóösszetételeket. Már csak azért is, mert az üvegeken sok esetben helytelenül jelennek meg a feliratok, igaz, a helyesírási szabályzat nem törvénykönyv, amelynek megszegése fővesztéssel jár, csupán ajánlások gyűjteménye.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A gyümölcspárlatok leglelkesebb híveit valószínűleg csak elvétve foglalkoztatja az a kérdés, hogy a pálinkásüvegeken olvasható megnevezések mindenben megfelelnek-e a magyar helyesírási szabályzat legújabb, tizenkettedik kiadásában szereplő reguláknak. A lepukkant csehókban ritkán vitatkoznak össze azon a vendégek, hogy a címkén szereplő „cseresznye pálinka” feliratot miért nem inkább egybeírta a gyártó, de a téma a Magyar Pálinka Lovagrend egyesületi közgyűlésein sem szokott szerepelni a napirendi pontok közt.

Helyesen: barackpálinka

A leggyakrabban megszegett szabály talán azzal kapcsolatos, amikor egyszerű szó az anyag, amiből a pálinka készül - derül ki a laboratorium.hu összeállításából. Ekkor ugyanis a szót szótagszámtól függetlenül egybeírjuk: cseresznyepálinka. Bonyolultabb a helyzet, ha az előtag összetett szó. Amennyiben legalább 7 szótagból áll, akkor kötőjellel írjuk: kajszibarack-pálinka. Ha viszont kevesebből, akkor egybeírjuk: vadalmapálinka.

A mozgószabály megértése sokaknak megfeküdheti a gyomrát, legyen tehát most elég belőle annyi, hogy az eredetileg különírt szókapcsolatot (például: vegyes gyümölcs) egybeírjuk, és kötőjellel illesztjük hozzá a pálinka szót, szótagszámtól függetlenül: vegyesgyümölcs-pálinka.

Ha a pálinka neve előtt jelző áll, azt különírjuk tőle: kecskeméti barackpálinka. Mélyebb belegondolást követelnek viszont a hasonló szerkezetek: Mathiász Jánosné muskotály szőlőpálinka.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu