2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Élelmiszer

Melyik hal fontosabb az ökoszisztémában?

Magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül a rendszer, vagyis melyik halnak mekkora a jelentősége a tengeri vagy édesvízi életközösségben. Az alkalmazott modell segítségével a fajokat számozott fontossági sorrendbe teszik - tudósított a magro.hu.
 
 

A halászati kvóta megállapításakor fontos lenne figyelembe venni a kifogott halfaj környzetre gyakorolt hatását, így a halászatával okozott kár mértékét. Japánban például már elindult egy olyan applikáció, amely segítségével egy szusiétteremben kiválaszthatjuk azt a fogást, amelynek elfogyasztása a leginkább fenntartható. A Föld lakosságának jelentős része sok halat fogyaszt, így a túlhalászat a bolygó egyik legfontosabb ökológiai problémája.

Termetes csuka (Forrás: mork.nyugat.hu)

Az MTA Balatoni Limnológiai Intézet új igazgatója, Jordán Ferenc és csoportja által kidolgozott módszerek nem kizárólag halakra és tengeri halászatra alkalmazhatóak. A fajok fontosságának kutatása hozzájárulhat a rendszerszemléletű természetvédelem megalapozásához is. Ez a megközelítési mód az egyes fajokat főként egy közösség részeinek tekinti. Jordán Ferenc a legmodernebb informatikai big data módszereket alkalmazza ökológiai kutatásaiban. Fő területe az ökológiai rendszermodellek elemzése például a hálózatelemzés segítségével. Szerinte nemcsak a vörös listás (kihalástól veszélyeztetett) fajokat kell védeni, hanem  olyanokat is, amelyekből adott esetben sok van, mégis megállapítható, hogy a teljes rendszer szempontjából kulcsfontosságúak. Az alkalmazott modell segítségével a fajokat számozott fontossági sorrendbe teszik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu