Méregdrágán vesszük a halat - Így fizethetnénk jóval kevesebbet

agrarszektor.hu
Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az áfacsökkentést tartanák jó megoldásnak meghatározó halágazati szervezetek annak érdekében, hogy a magyarországi halfogyasztást és a haltelepítéseket növelni lehessen. Az agrárszektor.hu értesülései szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) és a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület- hasznosítók Szövetsége (Mahal) közelmúltbeli egyeztető megbeszélésén is felmerült, hogy a két érdekképviselet szorgalmazza az áfamérséklést.

Szakértői vélemények szerint az élő halak 27 százalékos jelenlegi áfakulcsát kellene jelentősen - nullára vagy 5 százalékra - csökkenteni ahhoz, hogy érzékelhető változást lehessen elérni. Úgy tudjuk, az áfamérséklés lehetséges módjairól a Földművelésügyi Minisztérium már kapott is szakmai javaslatokat.

 


MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

A kisebb áfakulcs közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot, mert a haltermelők a fogyasztóknak vélhetően több halat értékesíthetnének, ha az alacsonyabb áfa árcsökkenést eredményezne és a hazai élő halak iránti kereslet nőne. A fogyasztást azért is élénkíteni kellene, mert az egy főre jutó éves halfogyasztás ma rendkívül alacsony, évi 3-5 kilogrammra tehető, pedig a halhúsnak fontos szerepe lenne például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, amelyek nálunk évről évre a halálozások felét okozzák.

Az áfacsökkentés ugyanakkor ösztönözhetné a vízhasznosítók haltelepítéseit is, így több hal kerülhetne az állami vizekbe, ez pedig a horgászat és a horgászturizmus feltételeit is javíthatná. Ma az az általános helyzet, hogy saját halgazdálkodási vízterületeit (természetes vizeit) az állam bérbe adja olyan hasznosító szervezeteknek, amelyek halgazdálkodási tervek és haltelepítési kötelezettségek szerint kezelik azokat. A hasznosítók haltermelőktől vásárolják meg a telepítésre szánt halakat, amelyek azonban vízbe helyezésük után azonnal az állam tulajdonává válnak. Az állam pedig bonyolult szabályrendszer alapján lehetővé teszi, hogy a horgászok kifoghassák azokat.

Az állam érdeke is az lenne, hogy több hal kerüljön saját vizeibe, a telepítéseket pedig éppen az áfa mérséklésével lehetne fokozni - állítják szakértők. A legkedveltebb halfajnak számító pontyért például a horgászszervezetek éves átlagban kilónként 500-550 forintos nettó árat fizetnek, amelyet a 27 százalékos áfa jelentősen drágít. Az adó csökkentésével viszont lehetőség nyílna arra, hogy hasonló összegért több halat lehessen vásárolni, illetve az olcsóbb halbeszerzések tovább növelhetnék a vízhasznosítók telepítési kedvét. Szakértői számítások szerint az éves szinten több mint 2 milliárd forintra tehető haltelepítéseknél a kisebb áfakulcs több százmillió forinttal is bővíthetné a horgászszervezetek halasítási lehetőségeit.

Eddig csak "köztes termékeknél" volt nagyobb csökkentés
Az élelmiszerpiaci áfacsökkentések elleni egyik komoly érv, hogy árcsökkentő hatásuk nem érvényesülhet, ha a kereskedők "lenyelik" az áfakülönbözetet. Egyelőre azonban ilyenre nincs példa, mivel az áfamérséklés mellett elkötelezett földművelésügyi tárcának az élelmiszerpiaci végtermékeknél komoly adóleépítést nem sikerült elérnie. A kormány viszont az utóbbi időszakban több köztes terméknél vállalt be áfacsökkentést, hogy az élelmiszerpiaci áfacsalásokat visszaszorítsa. 2014. januárjától az élő és a félsertéseknél, az idéntől pedig a szarvasmarha-, a juh- és a kecskeágazat köztes hústermékeinél lépett élet 5 százalékos áfa 27 százalék helyett. E lépések a fogyasztói árakra nem igazán voltak hatással, hiszen a végtermékek áfatartalma mindenhol 27 százalék maradt.

 

Az áfacsökkentésekkel kapcsolatban örök vita, hogy a kieső költségvetési bevételek megtérülhetnek-e, vagy sem. Horgászszempontból az valószínűsíthető, hogy a több fogható hal nagyobb vonzerőt jelentene, és ez növelné a horgászok, illetve a horgásznapok számát. Így a horgászattal összefüggő kiadások is nőnének, ezek áfatartalma pedig szakértők szerint részben kompenzálhatná a büdzsé haláfa-csökkentés miatti kieséseit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13