2020. november 23. hétfő Kelemen, Klementina

Hírek - Élelmiszer

Mérgező kígyóuborka a zöldségeseknél

Azonnali vizsgálatot rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium amiatt, mert kígyóuborkából vett mintákban nem engedélyezett növényvédő szert mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szennyezett uborka kikerült a kereskedelembe is, ezért a kifogásolt tételeket visszahívják a forgalomból. A hatóanyag-maradékot tartalmazó kígyóuborka egy csongrádi őstermelőtől származott.
 
 

Émelygést, hányást és gyengeséget okozhat a kígyóuborkában mért hatóanyag-maradék, ha valaki "a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiséget” fogyaszt belőle – hívja fel a figyelmet a Nébih. A nagy dózisú fogyasztás után, rövid időn belül jelentkező tünetek azonban hamar megszűnnek, mert a hatóanyag gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből és hosszú távú, egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben pedig tüneteket nem, vagy kis eséllyel idézhet elő.

A Nébih ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgáltak egy Tolna megyei kiskereskedő raktárában vett kígyóuborka-mintákat. Az eddigi adatok szerint a kifogásolt termék egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják - közölte még pénteken a Nébih. A hivatal folyamatosan tájékoztat az érintett helyekről és egységekről, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.

A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát - acefátot és metamidofoszt -, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett. Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu