2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Élelmiszer

Mészáros Lőrinc is szállíthat húst Chilébe

A felcsúti Bakony Hús Kft. is szerepel azon cégek között, amelyek a kormány „déli nyitás politikájának” részeként húsipari exportlehetőséget kaptak Chilébe. A Bakony Hús Kft. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonában van. Egyébként most összesen négy hazai húsipari társaság jutott chilei exportjogosítványokhoz, amelyek közül a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. és a kaposvári Kométa 99 Zrt. olasz érdekeltségű, a Dunakeszi Hűtőház Kft. pedig magyar magánszemélyek tulajdonában van
 
 

Négy hazai cég, a Hungary Meat Kft., a Dunakeszi Hűtőház Kft., a Kométa 99 Zrt. és a Bakony Hús Kft. szerzett lehetőséget arra, hogy a jövőben sertéshúst exportálhasson Chilébe – közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. A kiszállításokra azután nyílhat mód, hogy a tárca és a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság tavaly év végén lezárta Chilével a sertéshús-engedélyezésről folytatott tárgyalásokat. A minisztérium közleménye szerint az érdeklődő magyar cégek kérhették regisztrációjukat a chilei hatóságnál, és a sikeres regisztráció nyomán egyelőre az említett négy hazai üzem indíthatja meg exportját Dél-Amerikába.

A chilei exportlehetőség Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester számára is megnyílt, mivel a Bakony Hús Kft. – a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül – az ő érdekeltségébe tartozik. A Búzakalász – amely nagyüzemi sertéstartással is foglalkozik – 2012-ben vásárolta meg a Veszprém-Szabadságpusztán fekvő húsüzemet, amely a Bakony Hús Kft. feldolgozási tevékenységét végzi. A másik három cég közül a Dunakeszi Hűtőház Kft. magyar magánszemélyek tulajdonában van, míg a Hungary Meat Kft. és a kaposvári Kométa 99 Zrt. olasz érdekeltségű vállalkozásként működik.

A chilei exportlehetőség azt jelenti, hogy újabb nemzetközi piac nyílik meg a jó minőségű magyar sertéshús előtt – fogalmaz a minisztérium közleménye. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a „déli nyitás” politikájának jegyében figyelemmel kíséri az Európai Unió és Chile között az állat- és növény-egészségügyi megállapodás kapcsán folytatott tárgyalásokat. A magyar vállalatok egyébként nem csak sertéshús, hanem tej- és tejtermékek, illetve baromfihús és húskészítmények exportszándékát is jelezték a chilei hatóságnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu