Mészáros Lőrinc is szállíthat húst Chilébe

agrarszektor.hu
A felcsúti Bakony Hús Kft. is szerepel azon cégek között, amelyek a kormány "déli nyitás politikájának" részeként húsipari exportlehetőséget kaptak Chilébe. A Bakony Hús Kft. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonában van. Egyébként most összesen négy hazai húsipari társaság jutott chilei exportjogosítványokhoz, amelyek közül a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. és a kaposvári Kométa 99 Zrt. olasz érdekeltségű, a Dunakeszi Hűtőház Kft. pedig magyar magánszemélyek tulajdonában van

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Négy hazai cég, a Hungary Meat Kft., a Dunakeszi Hűtőház Kft., a Kométa 99 Zrt. és a Bakony Hús Kft. szerzett lehetőséget arra, hogy a jövőben sertéshúst exportálhasson Chilébe - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. A kiszállításokra azután nyílhat mód, hogy a tárca és a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság tavaly év végén lezárta Chilével a sertéshús-engedélyezésről folytatott tárgyalásokat. A minisztérium közleménye szerint az érdeklődő magyar cégek kérhették regisztrációjukat a chilei hatóságnál, és a sikeres regisztráció nyomán egyelőre az említett négy hazai üzem indíthatja meg exportját Dél-Amerikába.

A chilei exportlehetőség Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester számára is megnyílt, mivel a Bakony Hús Kft. - a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül - az ő érdekeltségébe tartozik. A Búzakalász - amely nagyüzemi sertéstartással is foglalkozik - 2012-ben vásárolta meg a Veszprém-Szabadságpusztán fekvő húsüzemet, amely a Bakony Hús Kft. feldolgozási tevékenységét végzi. A másik három cég közül a Dunakeszi Hűtőház Kft. magyar magánszemélyek tulajdonában van, míg a Hungary Meat Kft. és a kaposvári Kométa 99 Zrt. olasz érdekeltségű vállalkozásként működik.

A chilei exportlehetőség azt jelenti, hogy újabb nemzetközi piac nyílik meg a jó minőségű magyar sertéshús előtt - fogalmaz a minisztérium közleménye. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a "déli nyitás" politikájának jegyében figyelemmel kíséri az Európai Unió és Chile között az állat- és növény-egészségügyi megállapodás kapcsán folytatott tárgyalásokat. A magyar vállalatok egyébként nem csak sertéshús, hanem tej- és tejtermékek, illetve baromfihús és húskészítmények exportszándékát is jelezték a chilei hatóságnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?