Mi itt a gond? - Egyre több élelmiszert (is) veszünk

MTI
Az európai átlagnál nagyobb mértékben emelkedett a magyarországi kiskereskedelem forgalma a tavalyi negyedik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Értékben 4,9 százalékkal, mennyiségben 3,2 százalékkal adtak el több élelmiszert, háztartási vegyiárut és kozmetikumot az üzletek - állapította meg a Nielsen piackutató cég negyedévenkénti európai elemzése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat közleménye szerint az európai növekedés átlaga mennyiségben 1,5 százalék, értékét tekintve 3,1 százalék volt. Mindkét magyar mutató a törökországi után a második legnagyobb növekedési arányt jelzi a vizsgált huszonegy fejlett európai ország adatai közül.

Alacsony magyar mutató

Az áremelkedés mértéke a vizsgált országokban átlagosan 1,6 százalék, Magyarországon 1,7 százalék volt tavaly október és december között az előző év utolsó negyedéhez képest. Magyarországon ez az elmúlt két év legalacsonyabb mutatója.

Az Európai Unió öt nagy piaca közül kettőben, Olaszországban és az Egyesült Királyságban csökkent mind a mennyiségi, mind az értékbeli eladás a negyedik negyedév során. Németországban és Franciaországban nőtt a forgalom mennyiség és érték szempontjából is, de alacsony, 1 százalék alatti arányban. Spanyolországban kisebb mennyiségi növekedés mellett érték szempontjából stagnált a forgalom.

Görög, portugál és olasz csökkenés

A vizsgált huszonegy ország közül tizenegyben adtak el mennyiséget tekintve több élelmiszert, háztartási vegyiárut és kozmetikumot a negyedik negyedévben, mint az előző évi hasonló periódus során. A legjelentősebb csökkenés mennyiségben Görögországban volt, ahol 4,0 százalékkal esett vissza a forgalom, ezt követte Portugália 1,4, illetve Olaszország 0,9 százalékos csökkenéssel.

Az európai élelmiszer-kiskereskedelem számára a tavalyi negyedik negyedév nem sikerült rosszul, de fellendülésről még nem lehet beszélni. Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság helyzete határozza majd meg, hogy Európában összességében lesz-e megfelelő növekedés - idézi a közlemény Jean-Jacques Vandenheede-t, a Nielsen európai kiskereskedelmi tanácsadási igazgatóját.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03