2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Élelmiszer

Mi jellemezte idén az élelmiszerbiztonságot? Ilyen évet zárt a Nébih

Eredményes évet zár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatósága (KÜI). A hatóság szakemberei 2019 novembere végéig 582 ellenőrzést végeztek, 124 esetben döntöttek bírság kiszabása mellett, amelynek összege megközelítette a 110 millió forintot, valamint több száz tonna ismeretlen eredetű és veszélyes árut vontak ki a forgalomból.
 
 

A vállalkozók tevékenységének korlátozására 27-szer volt szükség, míg a tevékenység felfüggesztését 19 esetben rendelték el, írta meg a Magyar Nemzet. Az élelmiszer-előállítók és -forgalmazók ellenőrzései azt támasztják alá, hogy a leggyakoribb jogsértés továbbra is a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő jogellenes meghosszabbítása, valamint a termékek nyomon követésével kapcsolatos hiányosságok. A Nébih azt is elmondta, hogy az év egyik legjelentősebb fogása egy gyrost gyártó üzemben várta a KÜI szakembereit, ahol a hatóság az ellenőrzések során 114 tonna ismeretlen eredetű alapanyagot zárolt.

Kép forrása: Getty Images

Az ellenőrzések számában nem volt változás az előző évekhez viszonyítva, a hatékonyság ebben az évben is 95 százalékos volt, ami európai uniós szinten is kiemelkedő teljesítménynek számít. A Nébih szerint mindez alátámasztja az igazgatóságon kialakított műveleti rend sikerességét. Az idén – részben az afrikai sertéspestis veszélye miatt – kiemelt figyelmet kaptak az élő állatok exportjával kapcsolatos ellenőrzések. A hatóság embereinek több esetben is intézkedniük kellett a jelöletlen állatok és a szállítmányokkal kapcsolatos dokumentációs hibák miatt. Egy vásáron például száz jelöletlen sertést találtak az ellenőrök, az állatok forgalmazását azonnal betiltották.

A KÜI ebben az évben is folytatta a különböző növényvédő szerek értékesítésének ellenőrzését, a hagyományos boltok mellett a világhálón kínált áruk sem kerülhették el a hatóság figyelmét. Hasonlóan szigorú ellenőrzésnek vetették alá a különböző táplálékkiegészítőket is. Az interneten forgalmazott termékekben több esetben is tiltott alapanyagot találtak az ellenőrök, olyan táplálékkiegészítő is volt a piacon, amely parlagfüvet tartalmazott. Az Agrárszektor korábban egy összeállítást is készített az év legnagyobb agrárbotrányaiból, amely itt olvasható:

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu