Mi lesz így Szíriában? - Bedobják a törölközőt a gazdák

agrarszektor.hu
Minden idők legsúlyosabb válságát éli át az élelmiszertermelés Szíriában. Az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) szerint a gazdák az elhúzódó politikai konfliktus és a kedvezőtlen időjárás miatt hamarosan képtelenné válnak arra, hogy családjukat és az országot ellássák élelmiszerekkel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sok szír gazdálkodó már nem tud megbirkózni az öt éve tartó konfliktus következményeivel - állapította meg a FAO és a WFP felérése. A termelés alapvető feltételei (műtrágya, vetőmagok) alig érhetők el a számukra, ezért többségük - azonnali segítség hiányában - felhagyni kényszerül mezőgazdasági tevékenységével.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A helyszíni vizsgálatok és kérdőívek alapján kimutatták, hogy a bevetett területek aránya az eddig mért legkisebb. Becslések szerint jelenleg 900 ezer hektár búzát vetettek el, szemben a békeidőkben mért 1,5 millió hektárral. Még nagyobb problémát jelent, hogy míg korábban átlagosan 3,4 millió tonna búzát arattak évente Szíriában, ez most alig 1,5 millió. A mezőgazdasági termelést nehezítette idén a csapadékmentes időjárás és az öntözési infrastruktúra károsodása.

Jelenleg a szíriai háztartások közel 8 %-a nem jut elegendő élelemhez, és a helyzet csak tovább fog romlani, ha a gazdák nem kapnak azonnali segítséget - mondta Ould Ahmed, a FAO főigazgató-helyettese. Miközben Szíria vidéki területein korábban a mezőgazdaság volt a fő megélhetési forrás, mostanra a gazdák felélték tartalékaikat.

Az állattartók számára a haszonállatok gondozása egyre költségesebbé és problémásabbá válik, mivel nehezen férnek hozzá a legelőkhöz és a vízforrásokhoz. Az oltóanyagnak és más gyógyszerek is hiányoznak, ezért sok család leölni kényszerült jószágait. Mindezek következményeként az országban, mely valamikor exportra termelt, 30 %-kal csökkent a szarvasmarha-, 40 %-kal a juh- és kecske-, továbbá 60 %-kal a baromfiállomány - figyelmeztet a FAO és a WFP közleménye.

A szír font drasztikus leértékelődése jelentősen megnehezíti a szír családok számára, hogy importtermékeket vásároljanak. Mindezek okán a konfliktus kezdete óta 11 millió ember hagyta el otthonát, közülük közel 5 millióan a szomszédos országokba mentek.

Csak 2016-ban a FAO több mint félmillió gazdálkodót támogatott gabona- és zöldségvetőmaggal, élőbaromfival, állati takarmánnyal és oltóanyaggal - derül ki a közleményből. A Világélelmezési Program pedig több mint 4 millió embernek biztosít élelmiszersegélyt havonta. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor körülbelül 9,4 millió embernek lenne szüksége segítségre, és ez 716 ezer fővel több a 2015 szeptemberében mért adatnál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03