Mind hamis? - Az olasz nagykövetség előtt tüntettek a szőlősgazdák

agrarszektor.hu
Tüntetést szerveztek a budapesti olasz nagykövetség elé alföldi szőlőtermelők a Magyarországra áramló olcsó olasz borok miatt. Szerintük ilyen alacsony áron nem lehet előállítani valódi borokat és ez ellehetetleníti a hazai termelőket. A tiltakozók lemondásra szólították fel Tornai Tamást, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökét és egy új, szőlőtermesztőket tömörítő szervezet létrehozását sürgetik. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) ezért további intézkedéseket tervez, hogy megvédje a magyar szőlő- és a borágazatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Körülbelül kétszáz szőlőtermelő tiltakozott ma a budapesti olasz nagykövetség épülete előtt. A tüntetést a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége kezdeményezte, mivel szerintük az olcsó olasz borok jelentős károkat okoznak a hazai termelőknek és a kunsági borvidéknek.

Budavári László, a szőlőtermelők képviselője úgy véli, hogy 24 euró centért (mintegy 72 forintért) csak úgy lehet bort szállítani Magyarországra, ha hamisítják azt. Az a bor, amely Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár pedig még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi - fejtette ki.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az érdekvédelmi szövetség szorgalmazza, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke mondjon le, mivel szerintük nem tett semmit a magyar szőlőtermelők védelméért. Budavári László úgy véli, olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett.

A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amelyet a nagykövet személyesen vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány - az európai normáknak megfelelően - akadályozza meg a borhamisítást.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az FM újabb intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy kiálljon a hazai szőlő- és borágazat mellett, így a fogyasztók tájékoztatásán is javítanának - jelentette ki Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Augusztus harmadikán a tárca egyeztetett a tüntetőkkel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával is és akkor a demonstráció szervezői azonnali intézkedéstervezetet adtak át, amelyek egy része már megvalósult.

Gál Péter szerint a magyarországi olasz importborok mennyisége jelentősen csökkent. Az első félévben 150 ezer hektolitert hoztak be az országba, de ebből a hatóságok 50 ezer hektolitert lefoglaltak. Azt gyanítják, hogy a zárolt borokat hamisították és cukrozták. Amíg a vizsgálatok le nem zárulnak, a tételek semmiképp sem hozhatók forgalomba. Az államtitkár úgy véli, nagy a kereslet a magyar szőlő iránt, az ár pedig alku kérdése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?