Minden második utas tiltott húst próbál behozni Ukrajnából

agrarszektor.hu
Minden második utasnál találtak behozatali tilalom alá eső terméket a közös ellenőrzés során, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tartott augusztus végén. A magyar-ukrán határ négy határátkelőhelyén a szakemberek az Ukrajnában elterjedt afrikai sertéspestis (ASP) veszélye miatt elsősorban a személyes fogyasztásra szánt, állati eredetű termékek behozatalát ellenőrizték.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Augusztus 22-én és 24-én a lónyai, a barabási, a beregsurányi és a tiszabecsi határállomásokon tartottak közös ellenőrzést a NAV és a NÉBIH szakemberei. A vizsgálatot az ASP-hez kapcsolódó ukrán járványügyi helyzet indokolta.

A betegség behurcolásának megelőzése érdekében Ukrajnából sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni. Ennek kapcsán a hatósági szakemberek elsősorban a személyes fogyasztásra szánt, állati eredetű termékek tiltott behozatalát ellenőrizték - írja a NÉBIH közleményében.

Az ellenőrzés feltárta, hogy minden második utas megpróbált áthozni a határon valamilyen behozatali tilalom alá eső terméket. Az ASP esetleges magyarországi megjelenése rendkívüli gazdasági kárt okozna, ezért a Nébih közleménye szerint fontos, hogy a magyar-ukrán határt átlépők maguk is tisztában legyenek a szabályokkal és betartsák azokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03