2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Élelmiszer

Mit ígért Putyin Orbánnak? - Megoldódhat a rejtély

Ígéretet tett Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli budapesti látogatásakor arra, hogy az embargó ellenére is bejuttatják az orosz piacra a magyar élelmiszeripari termékeket. Hírek szerint bizonyos bérfeldolgozási mechanizmusokról lehet szó, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) normáit ne sértsék meg.
 
 

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Vlagyimir Putyin közelmúltbeli hivatalos budapesti látogatásakor ígéretet arra: megkeresik a módját annak, hogy bejuthassanak a magyar élelmiszerek az orosz piacra. Ezzel Magyarország számára enyhítenék annak az élelmiszerembargónak a hatását, amelyet Moszkva tavaly léptetett életbe az uniós tagállamokkal szemben.

Olyan technikákat akarnak alkalmazni, amelyek kedvezhetnek a magyar - és mellettük a görög - élelmiszeripari vállalkozásoknak anélkül, hogy megszegnék az embargót, illetve az ezzel kapcsolatos WTO-szabályokat – idézi a Sputnik orosz hírportált a hvg.hu. Például bizonyos „bérfeldolgozási mechanizmusok” jöhetnének szóba, amelyek az embargó ellenére is lehetővé tennék az orosz piacra jutást. A WTO-előírások nem engedik meg, hogy Moszkva egyes uniós tagországoknak az embargó alól egyedi felmentést adjon, de orosz értelmezések szerint olyan „közvetett beszállítások” elképzelhetők, amelyek során az orosz piacra bevitt külföldi alapanyagokat külföldi befektetéssel megépült oroszországi üzemek dolgoznák fel.


MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

 

Mint ismert, Oroszország tavaly augusztusban vezetett be importtilalmat többek között az EU-ból érkező élelmiszeripari termékekkel szemben. Vlagyimir Putyin februári budapesti látogatásakor viszont hivatalosan is úgy foglalt állást, hogy Magyarország és Oroszország együttműködhet a mezőgazdaság területén a korlátozások ellenére is.

Korábbi információk szerint az orosz embargó elsősorban a magyar hús- és húskészítményexport érintette kedvezőtlenül, mivel ennek mennyisége 74 százalékkal csökkent a két évvel ezelőttihez képest, értékben pedig 81 millióról 21 millió dollárra apadt. Szintén jelentős, 9,4 százalékos volt a csökkenés a magyar zöldség- és gyümölcskonzerv-kivitelben is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu