Módosult a jogszabály: Angliából már csak így lehet baromfiárut behozni az EU-ba

Módosult a jogszabály: Angliából már csak így lehet baromfiárut behozni az EU-ba

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2021/24 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes baromfiáruk unióba történő behozatala és unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosításáról, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2021/24 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének módosításáról szóló rendelet. Az új végrehajtási rendelet célja az egyes baromfiáruk unióba történő behozatala és unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosítása, írta meg a NAK.

A 798/2008/EK rendelet megállapítja:

  • azokat a követelményeket, amelyeket a baromfi, a keltetőtojás, a naposcsibe és a specifikus kórokozóktól mentes tojás, valamint a baromfi - beleértve a laposmellű futómadarat és a vadon élő szárnyasvadat is - húsa, darált húsa és csontokról géppel leválasztott húsa, valamint a tojás és a tojástermékek Unióba történő behozatalával és az Unió területén való átszállításával összefüggésben - az átszállítás ideje alatti tárolást is ideértve - az állategészségügyi bizonyítványok tekintetében alkalmazni kell,
  • az áruk kizárólag abban az esetben hozhatók be az Unióba, illetve szállíthatók át az Unió területén, ha a rendelet I. mellékletének 1. részében található táblázat 1. és 3. oszlopában felsorolt harmadik országokból, területekről, övezetekből, illetve területi egységekből érkeznek,
  • a harmadik országok, területek, övezetek vagy területi egységek milyen feltételek mellett tekinthetők magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenzától (a továbbiakban: HPAI) mentesnek.

A 798/2008/EK rendelet I. mellékletének 1. részében található táblázatban szereplő országok felsorolását az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzéssel az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése, valamint H5N8 és H5N1 altípusba tartozó HPAI-nak a területén található baromfitartó gazdaságokban való további kitöréseinek bejelentése miatt - és az ország jelenlegi állategészségügyi járványügyi helyzetére figyelemmel - módosítani kellett. Mivel az említett kitörések megfékezésére és felszámolására irányuló intézkedések 2020. december 31. után is folytatódnak, a régiókba sorolásnak tükröződnie kell a 798/2008/EK rendeletben.

Ezért a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének 1. része e rendelet mellékletének megfelelően módosul. A 2021/24 végrehajtási rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2021. január 13.) követő harmadik napon lépett hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?