Most engednek? - Ostrom alá vették Orbánt és Vargát

agrarszektor.hu
Hatalmas lobbizás indult meg az agrárszektorban azért, hogy a sertés tőkehús után más alapvető élelmiszereknél is csökkentse 5 százalékra az áfát a kormány. Elsősorban a válsággal sújtott tejpiaci szereplők reménykednek abban, hogy a tejnél már a közeljövőben lép a kabinet, de áfamérséklésre jelentkezett be a baromfi-, sőt még a halágazat is. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) - amely a kormányon belül szintén további élelmiszerpiaci áfacsökkentésért lobbizik - hetente tart helyszíni tájékoztatókat arról, hogy az 5 százalékos sertésáfa milyen mértékben szorította vissza a boltokban a fogyasztói árakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elérkezettnek látják a meghatározó agrárgazdasági termékpályák képviselői az időt arra, hogy most újabb áfacsökkentési lépéseket csikarjanak ki a kormányból. Az újraéledő ambícióknak az ad elsősorban alapot, hogy a sertés tőkehús januári áfacsökkentésének hatása szinte teljes mértékben érvényesül a fogyasztói árakban. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők az áfamérséklést - legalábbis egyelőre - továbbadták a vásárlóknak, vagyis a fogyasztói árak jelentősen csökkentek.

Mint ismert, a kormány az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra mérsékelte a sertés tőkehús áfáját, amelynek nyomán az eddigi tapasztalatok szerint a bolti húsárak a legtöbb helyen 17-22 százalékkal estek. A kormányon belül további áfacsökkentésért lobbizó agrártárca hetente tart tájékoztatókat arról, mennyivel lett olcsóbb a sertéshús, több agrárágazat pedig szintén megpróbálja "meglovagolni az áfacsökkentési hullámot". A kedvező fejleményekre építve most látnak ugyanis komolyabb esélyt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknél, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél az adóváltoztatási kérések meghallgatásra találnak.

Ma elsősorban a túltermelési válságtól szenvedő tejtermelők reménykednek abban, hogy a kormány soron kívül 18 százalékról 5 százalékra mérsékli a fogyasztói tejek áfáját. Adócsökkentést sürgetnek a baromfipiaci szereplők is, akik a sertés tőkehús adóváltoztatását olyan diszkriminatív lépésnek tartják, amely indokolatlanul sújtja a helyettesítő termékeknek számító, továbbra is 27 százalékkal adózó baromfihúsokat. Sőt, a napokban bejelentették áfacsökkentési igényüket a haltermelők is, akik már régóta kisebb adóért lobbiznak.

Ezzel azonban várhatóan még nincs vége az áfamérséklési kéréseknek, mivel újabb agrárágazatok léphetnek fel ilyen igénnyel. Korábban például a zöldség-gyümölcs szektor is úgy foglalt állást, hogy 5 százalékos áfára lenne szükség a feketegazdaság visszaszorításához. Ugyancsak 5 százalékos áfát szorgalmazott a lisztre a malomipar is, amely csődöktől tart az irreális verseny miatt, bár iparági vélemények szerint az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) javított a piaci helyzeten.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?