Most már biztos: szeptemberben újra drágul a liszt, de ez még nem minden

Most már biztos: szeptemberben újra drágul a liszt, de ez még nem minden

agrarszektor.hu
Versengenek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5%-kal emelik átadási áraikat - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ebben a hónapban lisztáremelés lesz, ez biztosra vehető, válaszolta a Világgazdaság kérdésére Lakatos Zoltán. Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul a szokásosnál gyengébb minőségben. Az idei termésen belül az étkezési minőség aránya csupán mintegy 30%-os (az arány ennek jellemzően a kétszerese szokott lenni), a maradék eurobúza, de inkább takarmányminőségű. A hazai malmoknak ebből 1,2 millió tonnára van szükségük őrlésre, és további 1,2-1,3 millió tonna megy általában takarmánycélra és vetőmagnak. A Magyarországon felhasznált mintegy 2,5 millió tonna fölötti rész az exportárualap.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A fuzáriumot a sok eső ellenére elkerülték a termelők, de a többi paraméterben, sikértartalomban és a sütőipar számára fontos egyéb tulajdonságaiban is gyengébb az idei termés. Az említett 30%-kal számolva az idei termésből csupán 1,4 millió tonnányi alkalmas őrlésre, de mivel a jó búzából is megy exportra, fehérjepótlásként pedig a takarmányozáshoz is felvásárolnak belőle, a jó minőségű búza iránti kereslet a szokásosnál is élénkebb volt az idén, ez pedig megemelte az árakat.

A malomipar kereslete a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló árat 55-56 ezer forintra tornázta fel. Lakatos Zoltán szerint ennél az árszintnél a búzát exportra felvásárló kereskedők már kiszállnak a versenyből, és inkább az euro- és a takarmányminőségű búzát preferálják.

Mivel a lisztet nem erre az alapanyagár-szintre árazták be, ebben a hónapban árat fognak emelni a malmok, ki-ki amennyit tud

- mondta Lakatos Zoltán.

A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy számol, hogy a malmok átadási árának emelése 3-5-os lehet, és végighalad az egész termékláncon, tehát a sütőipari termékek ára is magasabb lesz.

Ebben a piaci helyzetben a malmok igyekeznek az éves szükségletük legalább 70%-át felvásárolni decemberig.
A búzapiacot az is befolyásolja majd, hogy a jelek szerint napraforgóból jó termés lesz, kukoricából pedig a rekordhozamok sem elképzelhetetlenek. Szükség lesz tehát a tárolókapacitásra, ami feltehetően sok termelőt döntési helyzet elé állít majd. Lakatos Zoltán szerint elképzelhető, hogy inkább a búzát tárolják ki a termelők, hogy legyen hely a kukoricának, ez viszont fékezheti a kenyérgabona drágulását. Árcsökkenés azonban nem várható, mert kevés jó minőségű búza van Magyarországon.

A hazai malmok évente mintegy 200 ezer tonna lisztet szállítanak a külpiacokra - elsősorban Romániába -, az import pedig körülbelül 50 ezer tonna. A kivitel a legnehezebb koronavírusos időkben is folyamatos volt - mondta Lakatos Zoltán -, a Hajdú Gabona egy sor óvintézkedés bevezetésével tudta fenntartani évi 50 ezer tonnás kivitelét, így el lehetett kerülni a malom leállítását. Az export most is folyik, bár aratás után a romániai konkurensek általában megpróbálnak olcsóbban adott liszttel piacot szerezni. Ez az idén is megfigyelhető, de Lakatos Zoltán nem számít árcsökkenésre, részben, mert a termékeik nagy részét javítólisztnek viszik, illetve mert Romániában az aszály miatt a szokásos 8-9 millió tonna helyett 5,5 millió tonna körüli a búzatermés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?