2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Élelmiszer

Mostantól az automatákon is fel kell tüntetni, mi okoz allergiát

Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat is kötelező most már jelölni a nem előrecsomagolt termékeket – kávét, teát és egyéb italokat – árusító élelmiszer-automatákon. Az erre érzékeny fogyasztók már ettől a hónaptól megtalálják a gépeken a kiegészítő feliratokat.
 
 

A késztermékekben jelen lévő, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolásával egészültek ki az élelmiszer-automatákon kötelezően feltüntetendő elemek április 1-jétől. A gépi kávék, teák és egyéb italok esetében a nyomógombok mellett eddig a termék nevét olvashattuk. Emellett – amennyiben édesítőszert is tartalmaztak – akkor az erre való utalást (például „Csokoládés cappuccino édesítőszerekkel” vagy „Citromos tea cukorral és édesítőszerrel”), valamint az azoszínezékek jelenlétét is fel kellett tüntetni.

Az új előírás teljesítése megoldható a termék neve mellett az allergének felsorolásával (például „tejet tartalmaz”). Esetleg egy kódrendszerrel, amelynek magyarázata jól olvashatóan szerepel az automatán elhelyezett külön táblázatban.

A kötelezően jelölendő információk a nem előrecsomagolt termékeket árusító élelmiszer-automatáknél tehát a következők:

1. az élelmiszer neve,
2. édesítőszerrel készített termékeknél az „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)”, illetve a „Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” kifejezés,
3. az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös AC (E 129), Tartrazin (E 102), Ponceau 4R vagy Kosnilvörös A (E 124)] jelenlétéről az alábbi felirat megjelenítésével: „…színezék(ek) megnevezése vagy E száma… a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.” felirat,
4. és legújabban az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolása (például „tejet tartalmaz”).

A módosítás az előrecsomagolt termékeket (példáu csokoládék, szendvicsek) kínáló gépeket nem érinti. Ez esetben továbbra is az élelmiszerek csomagolásán találják meg a vásárlók a kötelezően feltüntetendő adatokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu