Nagy dobásra készülnek Gyulán: terveiről vallott a legendás húsos cég

Nagy dobásra készülnek Gyulán: terveiről vallott a legendás húsos cég

agrarszektor.hu
Elképesztő beruházásra készül a Gyulahús Kft. A terv az, hogy a ma még két külön telephelyen zajló szárazáru (kolbász)- és májasgyártást összevonják. Előbbinek már ma sincsenek szabad kapacitásai, utóbbinak viszont még akadna. A vállalat 2021-ben hasított, hiszen mintegy 8,3 milliárdos forgalommal zártak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyi termelési adatok pedig nem is olyan bonyolultak: 2000 tonna kolbász, 2000 tonna kenőmájas, 1500 tonna egyéb termék (párizsi, virsli, sonka, minden más). A teljes gyulai gyártókapacitás összességében nagyobb mint 8000 tonna. Kolbászból már teljes kihasználtsággal megy az üzem, májast azonban még tudna gyártani a vállalat. A számokból látszik tehát, hogy a cégnél tényleg két kimagasló fontosságú termék van - írja a Telex. Gyulán régóta ismert egy nagy terv. Az önkormányzati tulajdonban levő vállalatnak ma két telephelye van. A belvárosi Béke sugárúton készül a kolbász, míg a külvárosi Kétegyházi úton a májas. A kinti telephelyen még lenne hely, vagyis racionális lenne a "költözés", össze lehetne tolni a két gyárat egy helyszínre. Éppen ezért Gyula városa is azt tervezi, hogy bevon egy magánbefektetőt, aki akár 49 százalékos részesedést is szerezhet, és a tőkeemelés segíthetne a milliárdos, de hosszabb távon megtérülő projekt finanszírozásában.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Gyulán egyébként ugyanannyi kolbász és ugyanannyi májas készül, ez a volumenben is igaz, de a pénzben kifejezett érték más arányokat mutat. Ennek az az oka, hogy a hosszú, 3-4 hetes termelési idővel, részben manuális munkafolyamatokkal készülő kolbászhoz több alapanyag kell, valamint a gyártás során veszít is a súlyából, amikor elhagyja az érlelés során a nedvesség. És az sem véletlen, hogy földrajzi védettséggel bír, hiszen kell hozzá egy olyan egyedi mikroklíma, ami nélkül nem is lehetne előállítani máshol ezt a terméket. A májas esetében viszont teljesen más a helyzet, hiszen mindössze két napot vesz igénybe a gyártás, szinte teljesen ipari előállítású, emellett kevesebb tradícióval és alacsonyabb belépési küszöbbel is rekonstruálható. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Gyulahús Kft. az Optenben elérhető adatok szerint 2020-ban 7,7 milliárd forint forgalmat és 440 milliós adózás előtti nyereséget ért el, 2021-ben 8,3 milliárd forint körül alakult a forgalom, és a nyereségesség is fennmaradt. A belföldi forgalom adja a bevétel 80 százalékát, de már gyorsabban bővül a 20 százaléknyi export. A társaság főleg a környező országokba (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország) ad el, de vannak olyan izgalmasabb kapcsolatok is, mint a kolbászexport pizzafeltétnek Hongkongba és Nagy-Britanniába. A társaságnak nincs hitele, a nyereségéből félretesz, ez is forrása lehet majd az említett nagyberuházásnak, amellyel a kapacitások is kibővülnek. Emellett a Gyulahús megpályázott egy nagyobb összeget, ennek eredményét szeretné megvárni az önkormányzat, nyilván más a leányzó fekvése, ha bejön ebből pénz, mintha nem, utána pedig jöhet a titokszoba és az értékesítés, vagyis a külső partner bevonása  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03