Nagy harc folyik a kisebb adóért, de Vargáék hajthatatlanok

agrarszektor.hu
Levélben kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a tejágazatban is csökkenjen 5 százalékra az általános forgalmi adó (áfa). A kamara szerint a rossz piaci helyzet miatt lenne szükség adómérséklésre, de az NGM nem lát lehetőséget erre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a NAK a tejpiaci áfa mérséklés érdekében - tudta meg az agrárszektor.hu. A NAK szerint ugyanis a hazai tejpiaci szereplők mára annyira rossz helyzetbe kerültek, hogy pozícióik javításához a 18 százalékos jelenlegi áfa kulcsot indokolt lenne 5 százalékra csökkenteni.

Az ágazatot leginkább az orosz embargó és az uniós kvótamegszüntetés sújtja, mivel az EU szintű túltermelés miatt a felvásárlási árak nálunk (is) drasztikusan estek. Ráadásul az importból származó tejtermékek sokszor azért is jutnak irreálisan olcsón a magyar boltokba, mert egyes piaci szereplők áfa csalással értékesítik azokat, így egy esetleges adócsökkentés a feketegazdaság ellen is hatékony fellépés lehetne.

Ha a fogyasztói tejeknél az áfa 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejeket venné a többségében áfa csalással ide érkező importtermékek helyett - véli a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), amely szintén adócsökkentést sürget. A TT szerint a kisebb áfa miatti árcsökkentést az garantálná, hogy a szervezetben tag kereskedelmi láncok írásban vállalták: az adómérséklést érvényesenék a fogyasztói árakban.

A nemzetgazdasági tárca ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy költségvetési okokból nem lát lehetőséget a tejpiaci áfa csökkentésre. (Mint ismert, a sertés tőkehúsnál viszont 27 százalék helyett 5 százalékos áfa kulcs lép életbe január elsejétől). A minisztérium szerint a teljes mezőgazdasági szektorban - így a tejágazatban - az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) is hatásos eszköz lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03