2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Élelmiszer

Nagy harc folyik a kisebb adóért, de Vargáék hajthatatlanok

Levélben kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a tejágazatban is csökkenjen 5 százalékra az általános forgalmi adó (áfa). A kamara szerint a rossz piaci helyzet miatt lenne szükség adómérséklésre, de az NGM nem lát lehetőséget erre.
 
 

Levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a NAK a tejpiaci áfa mérséklés érdekében – tudta meg az agrárszektor.hu. A NAK szerint ugyanis a hazai tejpiaci szereplők mára annyira rossz helyzetbe kerültek, hogy pozícióik javításához a 18 százalékos jelenlegi áfa kulcsot indokolt lenne 5 százalékra csökkenteni.

Az ágazatot leginkább az orosz embargó és az uniós kvótamegszüntetés sújtja, mivel az EU szintű túltermelés miatt a felvásárlási árak nálunk (is) drasztikusan estek. Ráadásul az importból származó tejtermékek sokszor azért is jutnak irreálisan olcsón a magyar boltokba, mert egyes piaci szereplők áfa csalással értékesítik azokat, így egy esetleges adócsökkentés a feketegazdaság ellen is hatékony fellépés lehetne.

Ha a fogyasztói tejeknél az áfa 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejeket venné a többségében áfa csalással ide érkező importtermékek helyett – véli a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), amely szintén adócsökkentést sürget. A TT szerint a kisebb áfa miatti árcsökkentést az garantálná, hogy a szervezetben tag kereskedelmi láncok írásban vállalták: az adómérséklést érvényesenék a fogyasztói árakban.

A nemzetgazdasági tárca ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy költségvetési okokból nem lát lehetőséget a tejpiaci áfa csökkentésre. (Mint ismert, a sertés tőkehúsnál viszont 27 százalék helyett 5 százalékos áfa kulcs lép életbe január elsejétől). A minisztérium szerint a teljes mezőgazdasági szektorban – így a tejágazatban – az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) is hatásos eszköz lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu