2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Élelmiszer

Nagy István: ne lehessen bort készíteni a tiltott szőlőfajtákból

Összesen 12 európai uniós tagállam támogatta azt a magyar kezdeményezést, amely továbbra is tiltaná, hogy gyengébb minőségű szőlőfajtákból is lehessen bort készíteni. Az Európai Bizottság javaslata ezzel szemben engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból. A tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot az a tizenkét tagállam támogatta, amely az EU borszőlőtermesztésének több mint 90 százalékát adja.
 
 

Magyar kezdeményezésre sikerülhet elkerülni, hogy gyengébb minőségű, szőlőfajtákból is lehessen bort készíteni, a tilalom fenntartását ugyanis összesen 12 uniós tagállam támogatta. Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i brüsszeli ülésén kiemelte, hogy ezeket a borelőállítás szempontjából idejét múlt fajtákat alapos indokkal tiltották ki, amelyek azóta sem változtak. Az ezek között szereplő Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek csemegeszőlőnek, azonban a bortermelésbe bevonásuk veszélyeztetheti az európai, és köztük a magyar borok jó hírnevét és hagyományosan magas minőségét – tette hozzá a miniszter.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Habár a bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból, a tilalom fenntartását az a tizenkét tagállam támogatta, amely az EU borszőlőtermesztésének több mint 90 százalékát adja.

Nagy István szerint a Közös Agrárpolitikának, és ezen belül a borágazatnak is hozzá kell járulnia a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásához, de erre a korábban okkal betiltott fajták újra engedélyezése nem lehet a megoldás. A javaslat ugyanis jóval nagyobb kárt okozna minőségi és versenyképességi szempontból az EU-s boroknak, mint amennyit javítana az ágazat fenntarthatóságán.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu