Nagy tételben csalhattak a külföldi szemét zöldségekkel

agrarszektor.hu
Magyarként adott el külföldi származású zöldség és gyümölcsféléket a feltételezések szerint az a szabolcsi nagykereskedő, akinél számos szabálytalanságot tártak fel a hatóságok. A kereskedő telephelyén még a hatósági zárat is feltörték.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem sikerült kibújnia az ellenőrzés alól annak a szabolcsi zöldség-gyümölcs nagykereskedőnek, aki ellenőrzéstől tartva, távol maradt a nagybani piactól - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A telephelyére érkező hatóságok azonban több tonna igazolatlan eredetű árut, több milliós pénzkészlet-eltérést és az EKÁER-szám hiányát tárták fel.

Nem települt ki, amikor razziáztak

A piaci ellenőrzésében részt vevő hatóságok kiderítették, hogy az egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs nagykereskedő a november közepén tartott razzia napján nem települt ki a nagybani piacra, hanem saját telephelyén értékesített már a kora hajnali óráktól. A hatóságok munkatársai a vállalkozás telephelyén azt tapasztalták, hogy ott, a mintegy 300 négyzetméteres raktárban éppen kiskereskedőket szolgálnak ki. Az árukészlet ellenőrzésekor mind minőségi, mind jelölési problémákat találtak a NÉBIH munkatársai. Egyes termékek származási helyeként három országot is megjelöltek ugyanazon a csomagoláson. Végül 20 tonna, 5,2 millió forint értékű zöldséget és gyümölcsöt vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

A kasszában lévő pénzkészlet több millió forinttal tért el a nyilvántartott értékesítéstől, a kft. az alkalmazottak bevallása szerint készletnyilvántartást nem vezet, EKÁER számot nem igényel az árukészlet beszerzéséhez és mozgatásához. A gyanús körülmények miatt a NAV informatikai szakemberei adatmentést végeztek, és így került elő egyebek mellett a "nem létező" készlet-nyilvántartás.

Éppen lengyel burgonyával várakoztak

A telephelyen egy lengyel kamion több tonna zsákos burgonyával megrakva várakozott. A kamionsofőr szerint 6 tonnányi rakományt hozott és mivel sem fuvarlevéllel, sem az áru eredetét igazoló iratokkal nem rendelkezett, az illetékes kormányhivatal minőségellenőrei zár alá vették a szállítmányt, amelyet másnap, bizonytalan eredete miatt megsemmisítettek. A hulladéklerakóban derült ki, hogy valójában a bevallott súly több mint kétszeresét, azaz 12,5 tonna burgonyát rejtett a raktér.

A helyszíni ellenőrzést követően újabb fordulatot vett az ügy. A megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a kft. kamionját a lefoglalt termékekkel megsemmisítésre kísérték volna, az azonban nem követte a felvezető autót. Közben a telephelyen a hatósági zárat feltörték és egy raktárba menekítették a forgalomból kivont termékeket. Az érintett tételeket a hatósági szakemberek visszapakoltatták a kamionba, amit elkísértek a komposztáló telepre. Hatósági zár alá rendelt termék zár alóli kivonásának kísérlete miatt pedig feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Nem volt magyar termék a raktárban

Azt a későbbiekben vizsgálják, hogy a vállalkozás a zöldség-gyümölcs szállítmányokat belföldi beszerzésként tűntette-e fel annak ellenére, hogy a raktárban egyetlen magyar termék sem volt. Ezt valószínűsíti, hogy a számlákon szereplő eladók jellemzően magas kockázatú, úgynevezett eltűnő kereskedők, amelyek valódi gazdasági tevékenységet nem végeznek.

Az akcióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága vett részt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03