2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Nagyon rosszak a zöldségek és a gyümölcsök az Európai Unióban

Összesen 141 magyar előállítású termékkel kapcsolatban érkezett bejelentés 2016-ban az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerébe (RASFF). A hazai vonatkozású ügyek főként különleges táplálkozási célú élelmiszerekre, étrend-kiegészítőkre, gabonákra, pékárukra és baromfitermékekre vonatkoztak. Uniós szinten a legtöbb probléma a gyümölcsöknél, a zöldségeknél, illetve a mogyoróféléknél, a halaknál és az étrend-kiegészítőknél adódott.
 
 

Tavaly uniós szinten összesen 2930 bejelentés futott be a RASFF-hoz az Európai Bizottság nemrég közzétett összegzése szerint, és az ügyek 88 százaléka élelmiszerekhez kötődött. Az EU-ban a legtöbb problémát a gyümölcsök, a zöldségek, a mogyoró- és diófélék, a halak és a halászati termékek, az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális célú élelmiszerek okozták.

Magyar vonatkozású RASFF-ügy 141 volt, amelyek közül 17 élelmiszerekhez,14 takarmányokhoz, 10 pedig élelmiszerekkel érintkező anyagokhoz kötődött. A nálunk előállított terméknél 24 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, amely 0,8 százaléka a 2016-ban dokumentált összes RASFF bejelentésnek.

Magyarországon leginkább az étrend-kiegészítőkkel, a különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel, a gabonákkal, a pékárukkal, illetve a baromfihúsokkal és az egyéb baromfitermékekkel adódtak gondok.

Kisebb számban kellett például gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatban eljárni - derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből.

Uniós szinten a bejelentések száma nem változott lényegesen a korábbi évekhez viszonyítva. A sok tagállamot érintő tavalyi esetek között szerepelt például az E. coli szennyezett román sajt vagy a szalmonellával fertőzött lengyel tojás ügye. A bejelentések nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hús termékekben), a mikotoxinok (főleg aflatoxin), a növényvédőszer-maradékok, a nehézfémek, valamint a nem jogszerűen alkalmazott összetevők okozták a veszélyt.

A 38 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. A riasztási rendszerrel számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerül elhárítani, hogy a kifogásolt termékek a vásárlóknak gondot okozhatnának - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsávgi Hivatal (Nébih).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben