Nagyot mentek a gasztroportálok tavasszal: megdöntötték a korábbi rekordjaikat is

Nagyot mentek a gasztroportálok tavasszal: megdöntötték a korábbi rekordjaikat is

agrarszektor.hu
Felpörögtek a gasztroportálok, a karantén egyes időszakaiban előfordult, hogy kétszer annyian lapozgatták az online recepteket, mint korábban. Idén áprilisban minden korábbinál magasabbra emelkedett a vezető receptközlő oldalak látogatószáma.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Mindmegette.hu hitelesített forgalma például az egy évvel korábbit ekkor 37%-kal haladta meg, miután a karantén időszak első teljes hónapjában 3,2 millió látogatót regisztráltak az oldalon, tájékoztatta a Világgazdaságot Fazekas Kira főszerkesztő. A legnagyobb kiugrást a 15. héten, azaz április 6-12 között regisztrálták, amikor a korábbi duplájára nőtt a mindmegette.hu-ra látogatók száma.

A kijárási korlátozás bevezetése nyomán hirtelen megélénkült a különböző kenyérreceptek letöltési forgalma, ami márciusban és áprilisban az amúgy az összes oldalletöltés 3%-át adó témakörben a top 20-as listába repítette ezeket az ételeket.

A kenyérrel és pékáruval kapcsolatos témák ugyanekkor jóval nagyobb figyelmet és interakciót kaptak a gasztroportál Facebook és Instagram felületein

- mondta Fazekas Kira.

A gasztroportálok száma azonban nem indult látványos növekedésnek, és átrendeződés sem történt az otthoni főzés legnépszerűbb időszakában, a tanév utolsó három hónapját is magában foglaló időszakban, amikor családok százezrei kényszerültek saját készítésű kosztra, vagy rendeltek az ekkorra viszont jelentősen megnövekedett számú, házhoz szállítást vállaló éttermekből.

A kijárási korlátozás bejelentését követő négy hetet megvizsgálva a napi keresések jelentős részét 10-14 óráig, illetve 16-18 óráig tartó időszakban generálták a látogatók. Az adatokból leszűrhetően tehát az ebéd, valamint a vacsora előtti időszakban van és volt a legtöbb keresés.

Tartós látogatószám növekedést egyelőre nem eredményezett az online gasztropiacon a 2020-as év, a jelenlegi két leglátogatottabb felület (a nosalty.hu és a mindmegette.hu) látogatóinak száma idén márciusban, áprilisban és májusban meghaladta az előző hónapokét, viszont májustól már érzékelhető volt a csökkenő tendencia. 2020 nyarán azaz június-júliusban növekedett a mindmegette.hu és a nosalty.hu oldal látogatóinak száma 2019 nyarához képest, de a hagyományosan májustól novemberig tartó holtszezon idén is láthatóan lanyhuló érdeklődést, csökkenő otthon főzési kedvet hozott.

Tavaly ebben az időszakban a legjelentősebb növekedés a mindmegetténél volt megfigyelhető, amikor átlagosan 33%-kal lett magasabb a látogatók aránya. Ez a nosalty.hu-nál ekkor 14%-os, a receptneked.hu-nál pedig 13%-os növekedést jelentett. Idén nyáron a nosalty.hu 20%-os, a mindmegette.hu pedig 10%-os időarányos növekedéssel profitált június-júliusban.

A koronavírus-járvány a legnépszerűbb receptek összetételét nem írta át igazán, bár a tavalyi top20 receptek közül 11 maradt az élbolyban, a magyaros konyha az örök sláger. A mindmegette.hu oldalon pedig a legjobb palacsintatészta receptje továbbra is őrzi első helyét, többek között a sajtos-tejfölös lángos, a brassói és a paradicsomos húsgombóc, a kovászos uborka és a palócleves társaságában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?