2019. október 15. kedd Teréz

Hírek - Élelmiszer

Nekimennek a McDonald's-nak az antibiotikumos húsok miatt

Több amerikai szervezet is nehezményezi, hogy a McDonald’s nem tett közzé egyértelmű állásfoglalást azzal kapcsolatban, mikor szünteti be az antibiotikumos sertés- és marhahúsok felhasználását gyorséttermeiben. Az ilyen húsok a kritikák szerint komoly humánegészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel az antibiotikumok jelenléte és túlzott használata ellenállóvá teheti a baktériumokat a gyógyszerekkel szemben. A gyorsétteremlánc ugyanakkor azt állítja, tett már érdemi lépéseket az ügyben.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Komoly nyomást gyakorolnak és egyre jobban sürgetik az amerikai fogyasztói és közegészségügyi szervezetek a McDonald’s-ot az Egyesült Államokban, hogy állapítson meg konkrét határidőt arra, mikortól szünteti meg az antibiotikumokkal szennyezett állatokból származó sertés- és marhahús felhasználását. A McDonald's ugyanis jelenleg nem követeli meg az alapanyag beszállítóitól, hogy antibiotikummentes húst szállítsanak a cég éttermeibe - állítják a vállalat kritikusai.

A McDonals’s az egyik legnagyobb marhahúsfelvásárló az Egyesült Államokban, ezért komoly hatása van a piacra. Az USA egyik kutatócsoportja szerint a gyorsétteremlánc kidolgozott egy hosszú távú tervet az antibiotikumokkal szennyezzett húsok folyamatos kivezetésére, de e tervet több szakértő jelenleg elég bizonytalannak tartja.

Szerintük ugyanakkor fontos lenne, hogy minél hamarabb reagáljon a cég, a szennyezett húsok használata ugyanis antibiotikum-rezisztens baktériumokat eredményezhet, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre, ezért jelentős egészségügyi kockázattal járhat fogyasztásuk is.

Az antibiotikumok túlzott használatával akár az is bekövetkezhet, hogy egyes baktériumok nem reagálnak majd az ellenük használt gyógyszerekre - állítják amerikai szakértők. 

Az Egyesült Államok egyik kutatócsoportja nemrég petíciót is kiadott annak érdekében, hogy a McDonald’s hagyjon fel éttermeiben az antibiotikumokkal kezelt állatokból származó sertés- és marhahús használatával. Eddig közel 10 ezren írták alá a dokumentumot.

Ugyanakkor a gyorsétterem-lánc tett már lépéseket annak érdekében, hogy termékei antibiotikummentesek legyenek - közölték amerikai hírforrások.

Így például 2016-tól csak olyan csirkéket vásárolnak fel, amelyeket antibiotikumok használata nélkül neveltek fel.

Az Egyesült Államok 25 legnagyobb étteremlánca közül 14 már kötelezettséget vállalt arra, hogy nem szereznek be antibiotikummal szennyezett csirkéket. Egy közelmúltban készült felmérés kimutatta, hogy az amerikai állattenyésztők egyre többet tesznek az antibiotikum-használat mérsékléséért, így 2016-ban 10 százalékkal csökkent a szennyezett húsok eladása az előző évhez képest. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu